'Kunstdependance moet tweede huiskamer worden'

ALMERE • Wo 2 december 2020 | 23:49 • Woensdag 2 december 2020 | 23:49

De dependance van het toekomstige kunstmuseum in Almere moet een tweede huiskamer voor jong en oud worden. Dat zegt kwartiermaker Denise de Boer. Volgens haar kunnen Flevolanders daar tijdens en na de Floriade Expo in 2022 genieten van allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Ook kunnen ze kun mening geven over wat voor permanent museum ze verwachten.

Woensdag werd duidelijk dat de dependance een drijvend kunstzinnig paviljoen op het Floriadeterrein wordt. Het ontwerp van het paviljoen komt van een Rotterdams architectenbureau. Het paviljoen wordt een rond gebouw en bestaat uit twee expositieruimtes. In de eerste zaal worden onder meer workshops en bijeenkomsten gehouden. In de tweede expositieruimte worden vooral kunstwerken getoond. Het paviljoen komt in de buurt van een appartementencomplex te liggen, midden op het Floriadeterrein.

Drijvend paviljoen is kleine voorproef van nieuwe kunstmuseum
Het kunstpaviljoen wordt minimaal vijf jaar in gebruik genomen. In die periode wordt er geëxperimenteerd met allerlei exposities die later op een grootschalig niveau in het permanente kunstmuseum worden gehouden. De Boer: "Wij gaan op de Floriade een voorproef geven van wat we daarna ook nog gaan doen. Dus we gaan goed uitpakken, zodat we de mensen enthousiast gaan maken voor het kunstmuseum zodat ze hopelijk terugkomen." Volgens de kwartiermaker is het drijvende paviljoen de eerste belangrijke stap om te laten zien hoe mooi en bijzonder het permanente museum straks gaat worden.

Flevolanders betrekken bij kunstmuseum
De Boer hoopt tijdens en na de Floriade zoveel mogelijk bezoekers uit Flevoland te mogen ontvangen. Ze wil hun meningen en ervaringen meenemen bij de totstandkoming van het kunstmuseum. De Boer is erg geïnteresseerd in die reacties. "Wat vond je daarvan, was je blij, word je daar vrolijk van, wat kunnen wij beter doen, miste je iets? Dus we gaan ook heel veel ophalen bij de mensen die langskomen."

Voor de realisatie van het nieuwe kunstmuseum is veel geld nodig. De gemeente Almere heeft 13 miljoen euro van het Fonds Verstedelijking Almere gereserveerd voor de realisatie ervan. Ook de provincie en het Rijk dragen aan het museum bij. Hoeveel geld het in totaal gaat kosten, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel