Carbidschieten dit jaar verboden in Almere

ALMERE • Do 3 december 2020 | 16:51 • Donderdag 3 december 2020 | 16:51

De komende jaarwisseling is het in Almere verboden om carbid af te schieten. Het college van B en W vindt de risico's op ongelukken te groot. Daarom is tot een verbod besloten.

Carbidschieten valt niet onder het vuurwerkverbod, dat landelijk is opgelegd. Om te voorkomen dat het knallen met carbid in melkbussen een alternatief wordt voor vuurwerk, zegt Almere nu nee. Het verbod is opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV).

Het college voert als argument aan dat carbidschieten geen traditie heeft in Almere. Dat maakt het risico op ongelukken groter, omdat er in de stad minder ervaring mee is. Als door het knallen er alsnog mensen gewond raken en naar de spoedeisende hulp moeten, wordt de zorg nog niet ontlast. En dat is nu juist de reden waarvoor het verbod is afgekondigd: de zorg ontzien, omdat die vanwege de corona al zo druk is.

In Lelystad is carbidschieten wel toegestaan. Dit mag alleen op een grasveld nabij de Scholengemeenschap Lelystad aan 't Kofschip. In de provinciehoofdstad is carbidschieten al wel enkele jaren traditie. Of er daadwerkelijk mag worden geknald, laat de gemeente nog wel afhangen van wat het kabinet mogelijk komende dinsdag besluit.

Ook in Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde mag worden geknald met carbid. Wat Urk besluit is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel