Gemeente Almere heeft geen invloed op verwijderen boeken met Zwarte Piet

ALMERE • Do 3 december 2020 | 20:13 • Donderdag 3 december 2020 | 20:13

De gemeente Almere heeft geen invloed op de collectie van De Nieuwe Bibliotheek en op het eventueel verwijderen van boeken waarin Zwarte Piet voorkomt. Dat laten burgemeester en wethouders weten, na schriftelijke vragen van de PVV.

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk wilde weten of de Almeerse bibliotheek, net als bibliotheken elders in het land, bezig is om boeken met afbeeldingen van Zwarte Piet uit de collectie te halen. Volgens Van Dijk zou daarmee sprake zijn van censuur, van een moderne vorm van boekverbrandingen en van 'een onaanvaardbare aanval op onze cultuur'.

Het stadsbestuur van Almere antwoordt dat de bibliotheek autonoom is en over genoeg professionele deskundigheid beschikt om de collectie actueel en interessant te houden.

Sinterklaasboeken met én zonder Zwarte Piet
De gemeente heeft de vragen van de PVV ook aan de bibliotheek voorgelegd. Die laat weten dat er momenteel Sinterklaasboeken worden gekocht met verschillende soorten pieten. Zo zou een collectie ontstaan van boeken met én zonder Zwarte Piet.

De bibliotheek zegt Zwarte Piet niet uit te bannen, maar bij nieuwe aanschaffen wel te kiezen voor boeken 'waarin het beeld is gemoderniseerd naar inzichten van de hedendaagse samenleving'. Leden van de bibliotheek kunnen vervolgens zelf kiezen welke boeken ze lenen. Volgens de bibliotheek zijn de meest kwetsende, discriminerende en stereotyperende exemplaren overigens wel uit de collectie gehaald. Om hoeveel boeken het gaat, wordt niet vermeld. De bibliotheek zegt jaarlijks zo'n 10 procent van de collectie van de bibliotheek vervangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat boeken in slechte staat zijn of nooit worden geleend.

Boeken blijven beschikbaar
De suggestie van de PVV dat boeken met Zwarte Piet straks onvindbaar zullen zijn, wordt door burgemeester en wethouders van Almere bestreden.

Volgens het stadsbestuur blijven alle boeken die ooit in Nederland of over Nederland verschenen zijn bewaard. Leden van de Almeerse bibliotheek kunnen daarvoor bijvoorbeeld terecht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel