Politie zoekt zwarte lijsten in coldcaseonderzoek Judit Nyari

DRONTEN • Vr 4 december 2020 | 7:23 • Vrijdag 4 december 2020 | 7:23

De politie is op zoek naar informatie uit zwarte lijsten van de tippelzones in Utrecht en Amsterdam uit de jaren negentig. Via zulke lijsten waarschuwden prostituees elkaar voor gevaarlijke klanten. Het gaat om het coldcaseonderzoek naar de vermoorde prostituee Judit Nyari. In december 1993 werd zij dood gevonden op een visstek vlak bij Dronten. Haar keel was doorgesneden en een dader is nooit gepakt.

De 25-jarige Nyari werkte destijds op de tippelzones in Amsterdam en Utrecht. Behalve de zwarte lijsten zoekt de politie ook naar informatie over zogenaamde weldoeners uit die periode, meldt de politie vrijdag.

Afgelopen jaar kwam de zaak geregeld in de publiciteit, vanwege een podcastserie die de politie erover maakt. In de serie vertellen bekenden van Nyari, politiemensen en hulpverleners over het leven en de dood van het slachtoffer. In de vijfde aflevering schetsen twee kenners van de tippelzones van destijds een beeld van de dagelijkse praktijk in de straatprostitutie.

Levensgevaarlijke mannen en 'weldoeners'
Volgens zuster Bernadette, die toen een huiskamerproject runde voor prostituees in Amsterdam, gingen er zwarte lijsten rond onder de prostituees, met daarop mannen die volgens de vrouwen levensgevaarlijk waren. De vrouwen waarschuwden elkaar met een briefje op een prikbord met de omschrijving van een klant. De politie hoopt dat mensen zich nu nog specifieke informatie hierover herinneren.

Ook was er een tweede type klant, de zogenaamde weldoener. Deze mannen palmden prostituees in met een slaapplek, waarvoor met seks moest worden betaald. Sommige van deze mannen zouden de vrouwen vervolgens als hun bezit hebben geclaimd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel