Flevoland coronabrandhaard van Nederland

FLEVOLAND • Di 8 december 2020 | 15:23 • Dinsdag 8 december 2020 | 15:23

Flevoland is relatief gezien de veiligheidsregio met de meeste coronabesmettingen van het land. Per 100.000 inwoners zijn de afgelopen week 303 nieuwe besmettingen geconstateerd. Gelderland-Midden zit daar vlak achter. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM die dinsdag bekend zijn gemaakt. Ook vorige week was Flevoland koploper. Toen werden per 100.000 inwoners 250 besmettingen geteld.

De afgelopen week zijn zes inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om drie personen uit de Noordoostpolder, twee inwoners van Almere en een Lelystedeling. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM.

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week toegenomen ten opzichte van de week ervoor. 1372 inwoners van de provincie werden de afgelopen week positief getest. Dat zijn er 233 meer dan in de week ervoor. Bijna alle gemeenten zagen een stijging, alleen op Urk nam het aantal positief geteste mensen met 133 af.

Urk is niet meer de gemeente met de hoogste besmettingsgraad van Nederland. De gemeente is gezakt naar plek drie. Op de eerste plek staat Bunschoten en op de tweede Scherpenzeel.

Absoluut gezien werden nog steeds de meeste mensen positief getest in Almere: 664. Vorige week waren er nog 424 positieve testen in die gemeente. In Noordoostpolder testten 206 inwoners positief, een stijging ten opzichte van de 163 van vorige week. In Lelystad kwamen er 178 positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 147.

Op Urk kwamen er de afgelopen week 150 coronabesmettingen bij, tegenover 283 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In Dronten testten 130 inwoners positief tegenover 91 afgelopen week. In de gemeente Zeewolde steeg het aantal positieve testen naar 44, tegenover 31 vorige week.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1372 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 12.685 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 43.103 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat zijn er ruim 9000 meer dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 570.626. Van 320.205 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 11,6 procent positief.

In Flevoland zijn vorige week 7351 mensen door de GGD getest, 1061 meer dan een week eerder. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op zo'n 16,1 procent. In de week daarvoor lag het percentage op zo’n 15,8 procent, het percentage is dus afgelopen week met 0,3 procent gestegen.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium, geldt een meldingsplicht bij de GGD indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder worden er ook commerciële sneltests afgenomen. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positieve uitslag.

Aantal doden door COVID-19 afgenomen
De afgelopen week kwamen er in Flevoland 6 sterfgevallen bij. Vorige week waren dat er 14. Het dodental komt daardoor sinds het begin van de corona-pandemie op 147. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (50), gevolgd door Lelystad (44), Noordoostpolder (20), Dronten (16), Urk (10), en Zeewolde (7). Landelijk zijn er 338 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 406 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

Twaalf ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD 12 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat zijn er drie meer dan in de week daarvoor. Het waren er zes in Almere, vier op Urk en in Lelystad en Zeewolde per gemeente één. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 451 ziekenhuisopnames door de GGD'en aan het RIVM gemeld die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1229 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde negen. Daarnaast stroomden landelijk 179 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 188 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 96, in Dronten 43, op Urk 36, in Noordoostpolder 23 en in Zeewolde 16. In totaal onder Flevolanders zijn dat 402 ziekenhuisopnames.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel