Windplan Groen gaat door met voorbereidingen ondanks onzekerheid

FLEVOLAND • Di 8 december 2020 | 20:59 • Dinsdag 8 december 2020 | 20:59

De militaire radar in Nieuw Milligen wordt niet verplaatst naar Herwijnen. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag besloten. Zolang de radar op de huidige plek staat, mogen negentig windmolens in Oostelijk Flevoland niet gebouwd worden. Volgens berekeningen gaan deze hoge windmolens van Windplan Groen het radarsignaal verstoren. Daardoor zou militair vliegverkeer niet goed gevolgd kunnen worden.

Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen zegt dat er niets is veranderd door het besluit van de Tweede Kamer. Eind deze week of begin volgende week heeft Luijkx overleg in Den Haag om te kijken wat dit besluit precies betekent. De voorzitter hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van Defensie. De vervaldatum voor de miljoenensubsidie van het Rijk ligt in 2024. Daar maakt Luijkx zich nog geen zorgen over. Daarom gaat het Windplan in principe ook door met alle bouwplannen.

Verzet
In Herwijnen was veel verzet tegen de komst van de radar. Het dorp vreesde voor veel straling, omdat er ook al een radar van het KNMI in de buurt staat. Een motie van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP en PvdA werd door de Tweede Kamer aangenomen. In die motie wordt de regering gevraagd te zoeken naar een andere locatie van de radar in plaats van Herwijnen. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar alternatieve locaties voor de nieuwe radar klaar is.

Windplanblauw
Aanvankelijk leek ook Windplanblauw bij Swifterbant de radar te hinderen, maar volgens recent onderzoek van TNO is dat toch niet het geval.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel