Nieuwe burgemeester moet een integer en ervaren boegbeeld zijn

NOORDOOSTPOLDER • Di 8 december 2020 | 21:08 • Dinsdag 8 december 2020 | 21:08

De gemeente Noordoostpolder zoekt een integere, ervaren burgemeester met overwicht; een boegbeeld. Dat staat in de profielschets voor de nieuwe burgemeester die Jan Westmaas vervangt. Westmaas werd als interim aangesteld nadat Harald Bouman in oktober vorig jaar plotseling vertrok. De profielschets werd dinsdagavond aan de gemeenteraad in het bijzijn van commissaris van de Koning Leen Verbeek gepresenteerd.

De gemeente Noordoostpolder heeft voorafgaand aan het schrijven van de profielschets een enquête gehouden. Daar deden uiteindelijk 905 inwoners van Noordoostpolder aan mee. Vervolgens is een profielschetscommissie met alle gegevens aan de slag gegaan. In die commissie waren alle negen politieke partijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder vertegenwoordigd.

"De nieuwe burgemeester moet oprecht geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de inwoners. Hij bouwt snel een band op met Emmeloord en de dorpen en is voor iedereen zichtbaar, benaderbaar en aanspreekbaar", zo staat in de schets.

Verbeteren van de politiek/bestuurlijke verhoudingen
De burgemeester moet verder ook de politiek/bestuurlijke verhoudingen in het gemeentehuis verbeteren. Dat was voor Bouman mede de reden om te vertrekken. Volgens hem was er: "Een te groot verschil van inzicht met de directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wil besturen."

Zijn tijdelijke opvolger Jan Westmaas was begonnen met een verbetertraject in het gemeentehuis. De nieuwe burgemeester moet dat werk afmaken. De profielschets vat dat voor de samenwerking met de gemeenteraad als volgt samen: "Hij stimuleert en ondersteunt de gemeenteraad als hoogste orgaan om de kaderstellende en controlerende rol op hoofdlijnen te versterken" en "hij is gezaghebbend en verbindend in zijn voorzitterschap".

Voor wat betreft de samenwerking met de ambtelijke organisatie staat in de profielschets: "Hij werkt binnen de gemeente goed met iedereen samen met respectvolle omgangsvormen, vanuit een positief kritische grondhouding".

Openbare orde en veiligheid
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, de profielschetscommissie geeft de nieuwe burgemeester al een paar aandachtspunten mee. Hij zal zich nadrukkelijk moeten bezighouden met het bestrijden van drugscriminaliteit en ondermijning, maar ook met de problematiek rondom verwarde personen.

Humor
De profielschetscommissie heeft wat betreft de bestuursstijl het volgende opgeschreven: "De burgemeester is gezagvol, charismatisch en betrokken. Hij beschikt over natuurlijk leiderschap, humor en empathisch vermogen". Verder wordt gevraagd om een burgemeester die eerder "in een vergelijkbare bestuurlijke context of functie geacteerd heeft".

Stressbestendig
Commissaris van de Koning Leen Verbeek zal ook met sollicitanten spreken, zo liet hij de gemeenteraad van Noordoostpolder weten. Verbeek zal vooral letten op de stressbestendigheid van de kandidaten bij crisissituaties. Met het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgesproken dat CdK's dat onderzoeken. Verbeek wil voorkomen dat bij een naar ongeval bijvoorbeeld of grote weerstand tegen coronamaatregelen iemand na drie dagen overspannen thuis zit. Zijn ervaringen zal hij delen met de vertrouwenscommissie die uiteindelijk de voordracht van de nieuwe burgemeester bepaalt.

De sollicitatieprocedure start formeel op 14 december. Kandidaten kunnen tot 4 januari reageren. De verwachting is dat de nieuwe burgemeester in het tweede kwartaal van volgend jaar kan worden geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel