Ribbelrand voorlopig enige extra veiligheidsmaatregel op N50

NOORDOOSTPOLDER • Wo 9 december 2020 | 6:27 • Woensdag 9 december 2020 | 6:27

Een middenstrook met ribbels is de enige extra veiligheidsmaatregel die minister Cora van Nieuwenhuizen op dit moment wil treffen op de N50 tussen de Ramspolbrug en Kampen. Dat bleek tijdens een vergadering van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Volgens de minister is uit een verkeersanalyse gebleken dat de kans op frontale aanrijdingen met tegenliggers op de N50 door een dergelijke ribbelrand aanzienlijk verkleind kan worden. Bestuurders merken het door de rand onmiddellijk als zij op de verkeerde weghelft dreigen te komen.

Kamerlid Wytske Postma wees de minister er nog op dat een ribbelstrook geen oplossing biedt voor de kop-staartbotsingen die geregeld op de N50 bij Kampen plaatsvinden. Maar volgens de minister wordt daar in de recente verkeersanalyse niet over gesproken. Volgens de minister maakt het wisselende wegbeeld de N50 een specifieke N-weg. Zo'n weg vraagt om actief handelen en oplettendheid van de weggebruiker, maar is niet per definitie onveilig.

Verdubbeling
De aanleg van de ribbelrand komt bovenop de al eerder aangekondigde verdubbeling van de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid. De minister verwacht hiervoor begin volgend jaar een tracébesluit te nemen. In 2023 moet de verdubbelde weg dan open gaan.

Inwoners van Noordoostpolder en Urk maken veel gebruik van de rijksweg om naar Zwolle of het zuiden te rijden. In Flevoland is de N50 al volledig vierbaans, maar bij Kampen ontstaan rond de spits vaak vertragingen en gebeuren er geregeld ernstige ongelukken.

Petitie
Een actiegroep onder leiding van het CDA in Noordoostpolder stelde in het najaar een petitie op. Daarin werd het kabinet gevraagd maatregelen die de N50 sneller en veiliger maken naar voren te halen. De petitie werd 11.000 keer ondertekend en onlangs digitaal overhandigd aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel