Vergunning voor PAS-melders als onderdeel van akkoord over Stikstofwet

FLEVOLAND • Do 10 december 2020 | 0:02 • Donderdag 10 december 2020 | 0:02

In een akkoord tussen het kabinet en de oppositiepartijen in de Tweede Kamer over de Stikstofwet, is woensdagavond ook een regeling getroffen voor zogenoemde PAS-melders. Dit zijn ondernemers in Flevoland en andere provincies die tussen 2015 en 2019 melding maakten van uitbreiding van hun bedrijf, maar door de plotseling strenger geworden stikstofregels daar niet daadwerkelijk mee aan de slag konden.

Veel Flevolandse boeren zaten door de ontstane situatie geruime tijd in onzekerheid over uitbreidingsplannen en investeringen. Onder het vorige stikstofbeleid was een zogenoemde PAS-melding voldoende. Maar omdat de Raad van State (RvS) hier in 2019 een streep door zette, moesten bedrijven sindsdien alsnog een uitgebreide vergunning aanvragen voor de extra stikstof die door de uitbreiding zou worden uitgestoten.

PAS-melders krijgen een vergunning
Het kabinet heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw nu beloofd dat deze ondernemers een vergunning krijgen. Er is de afgelopen tijd veel druk op het kabinet uitgeoefend om de groep PAS-melders tegemoet te komen. Ook Provinciale Staten in Flevoland en de gemeenteraad van Noordoostpolder riepen bestuurders op om het probleem in Den Haag onder de aandacht te brengen.

Stikstofuitstoot moet gehalveerd
De afgelopen dagen is lang gepraat over het wetsvoorstel, waarover woensdagavond eindelijk een deal is gesloten. In ruil voor steun krijgen de partijen onder meer de toezegging dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden.

Omdat ook de SP betrokken is bij het akkoord, heeft landbouwminister Carola Schouten zich verzekerd van brede steun voor haar wet in de Eerste Kamer.

Woningbouw
De RvS-uitspraak in 2019 had verregaande gevolgen voor de woningbouw en de landbouw. De uitstoot van stikstof moest flink naar beneden om bepaalde natuurgebieden beter te beschermen. Hierdoor liep het uitgeven van vergunningen voor projecten waarmee stikstof wordt uitgestoten volledig vast, terwijl er al een groot tekort aan woningen is.

Om de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur op gang te brengen, stelt het kabinet een reeks maatregelen voor. Schouten kondigde al eerder aan dat het kabinet 2 miljard uittrekt om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en 3 miljard om de speciale natuurgebieden te versterken. Daarnaast is een half miljard opzij gezet voor schonere woningbouw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel