SP wil eind aan gebruik rubbergranulaat op sportvelden

ALMERE • Do 10 december 2020 | 7:57 • Donderdag 10 december 2020 | 7:57

De SP in Almere wil dat alle sportvelden in de stad vrijgemaakt worden van rubbergranulaat. De partij dient daarvoor donderdagavond een motie in. Momenteel liggen deze deeltjes van vermalen rubberbanden nog op een aantal velden in de stad, maar er wordt nog veel gediscussieerd over de milieu- en gezondheidsrisico's van sporten en spelen op zo'n veld.

Het formele standpunt van het RIVM is dat blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij het sporten op granulaatvelden onder de grenswaarde blijft. Volgens de SP is het echter 'alom bekend' dat een groot deel van het RIVM-team dat onderzoek deed naar rubbergranulaat, het niet met die conclusie eens is. Ook hebben gerenommeerde wetenschappers gewaarschuwd dat het onverantwoord is om kinderen te laten sporten op de velden met rubberstukjes, schrijft de politieke partij in een persbericht.

Milieuschade
Daarnaast brengen rubbergranulaatsportvelden ook risico's voor het milieu met zich mee. Sportclubs zeggen maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de rubberkorrels niet in het milieu terecht komen. "Echter concludeerde stichting Kom van dat Gras af eerder dat voetbalclubs in Almere deze maatregelen niet of nauwelijks nemen en diende daarom handhavingsverzoeken in die momenteel nog steeds in behandeling zijn bij de gemeente Almere", schrijft de SP.

Kurk als alternatief
Als de rubberkorrels de bodem rondom velden verontreinigen, moet de gemeente wettelijk gezien de bodem laten saneren. De kosten die dat met zich meebrengt zijn volgens de SP een extra reden om te zorgen dat de sportvelden zo snel mogelijk vrij gemaakt worden van rubbergranulaat. Een alternatief voor de rubberen stukjes zouden bijvoorbeeld kurkkorrels kunnen zijn.

Om het indienen van de motie kracht bij te zetten, zijn er donderdagavond tijdens de raadsvergadering ook mensen aanwezig die veel weten over het onderwerp. Onder meer een milieu-advocaat en een toxicoloog zullen tijdens de vergadering inspreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel