Vestering wil beheer Oostvaardersplassen weghalen bij provincie

FLEVOLAND • Zo 13 december 2020 | 10:02 • Zondag 13 december 2020 | 10:02

De verantwoordelijkheid voor de Oostvaardersplassen moet terug naar het rijk, bepleit de Partij voor de Dieren in het verkiezingsprogramma. De partij wil dat die taak wordt weggehaald bij de provincie Flevoland. Leonie Vestering, fractievoorzitter in Provinciale Staten, typeert het beheer van het gebied als "een echt Tweede Kamer-onderwerp".

In het programma Over Flevoland Gesproken noemt ze het natuurgebied grensoverschrijdend, omdat haar partij de Oostvaardersplassen wil verbinden met andere gebieden. Als het rijk de verantwoordelijkheid terug krijgt, moet er volgens Vestering meteen een einde worden gemaakt aan het doodschieten van gezonde dieren in het gebied.

Heel erg druk
Dit weekeinde werd het programma van de Partij voor de Dieren definitief vastgesteld. Tijdens het partijcongres zou ook de derde plaats van Leonie Vestering op de kandidatenlijst officieel worden bekrachtigd. Vanwege problemen kon er tijdens het congres niet gestemd worden. Vestering verwacht echter dat haar plek niet in gevaar komt, aangezien er geen tegenkandidaat is. Ergens in de komende dagen vindt de stemming alsnog plaats.

Als ze zeker is van die derde plaats, betekent dat ze na de Tweede Kamerverkiezingen stopt als Statenlid en als raadslid in Almere. Sinds 2018 combineerde ze haar activiteiten in de Staten met het raadswerk, maar dat was "heel erg druk", vertelt ze in Over Flevoland Gesproken. Het is volgens haar geen optie één van beide functies te combineren met het Kamerlidmaatschap. "Dus zal ik met pijn in het hart afscheid nemen."

Vestering kijkt terug op een hard en soms frustrerend gevecht in de Staten om de dieren in de Oostvaardersplassen en de bio-industrie te beschermen. Ze stuitte daarbij op een meerderheid die ze beschouwt als voorstander van de bio-industrie en van de jacht. "Op allerlei mogelijke manieren hebben we geprobeerd om deze dieren te beschermen. Ik heb het aardig gevraagd en ik heb het boos gevraagd. Het is heel lastig, maar we blijven daar keihard voor strijden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel