Wijkteams samengevoegd vanwege gebrek aan medewerkers

ALMERE • Ma 14 december 2020 | 6:05 • Maandag 14 december 2020 | 6:05

De wijkteams in Almere, waar bewoners met al hun vragen terecht kunnen, hebben te weinig mensen om hun werk goed te kunnen doen. Daarom komt de gemeente met een nieuw plan.

Volgens wethouder Roelie Bosch zijn de teams te klein en daardoor kwetsbaar bij uitval van medewerkers door bijvoorbeeld ziekte en vakantie. Daarom is ervoor gekozen om wijken en teams samen te voegen.

Wat doet een wijkteam?
De wijkwerkers van het wijkteam vertegenwoordigen diverse zorg- en welzijnsorganisaties in de wijk. Er is bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, een cliëntondersteuner van MEE, een WMO-consulent, een opbouwwerker en een vrijwilligersconsulent. Bewoners kunnen met al hun vragen bij het wijkteam terecht. Wil je iets organiseren in de buurt maar weet je niet hoe? Of zit je in een lastige scheiding? Kom je in de knoop met je financiën? Het wijkteam helpt bewoners op weg of verwijst ze door naar andere hulporganisaties.

Rode, oranje en groene wijken
Aan de taken van de wijkteams verandert niets. Wel aan de inzet in bepaalde wijken. Almere telt nu 16 wijkteams. Daarvan zijn er in het nieuwe plan nog de helft over. Die teams moeten meerdere wijken bedienen. Daarvoor is gekeken hoeveel hulp bepaalde wijken nodig hebben. Er zijn groene, oranje en rode wijken. Groen staat voor weinig hulp en rood voor veel.

In de groene gebieden beperken de teams zich tot de wettelijke taken (Wmo) en cliëntondersteuning en maatschappelijk werk. Bewoners uit groene wijken worden geacht meer zelfredzaam te zijn. Ze kunnen wel terecht met vragen, maar worden niet actief benaderd.

Het takenpakket is in oranje en rode gebieden hetzelfde, maar er wordt een verschil gemaakt in proactief werken in de rode gebieden en reactief werken in de oranje gebieden. In oranje gebieden gaat het wijkteam minder intensief op zoek naar vragen en signalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel