Minister verwacht dit jaar oplossing voor compensatie St Jansdal

LELYSTAD • Ma 14 december 2020 | 15:20 • Maandag 14 december 2020 | 15:20

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) verwacht dat de zorgverzekeraars en het ziekenhuis St Jansdal nog dit jaar tot een oplossing komen over een financieel probleem. Dat antwoordt ze op vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik (ChristenUnie).

St Jansdal dreigt miljoenen euro's mis te lopen, omdat Zilveren Kruis en VGZ het ziekenhuis maar beperkt willen compenseren voor de lagere omzet als gevolg van de coronacrisis. Doordat er minder behandelingen zijn, is de omzet met zeker dertig miljoen euro teruggelopen.

De verzekeraars willen wel compenseren, maar kijken hiervoor naar de omzet van 2019. Voor St Jansdal is dat nadelig, omdat het ziekenhuis uit Harderwijk dat jaar het failliete MC Zuiderzee overnam en een lagere omzet draaide. St Jansdal heeft daarom een beroep gedaan op de zogeheten hardheidsclausule. Zij vraagt de verzekeraars een uitzondering te maken.

Constructief in gesprek
Minister Van Ark heeft met alle partijen contact opgenomen en hen aangespoord om tot een oplossing te komen. "Zij hebben mij beide laten weten dat ze constructief in gesprek zijn met elkaar om tot een oplossing te komen", aldus Van Ark. Het streven is nog dit jaar tot een akkoord te komen. In de praktijk betekent dit voor Kerstmis. Een woordvoerder van St Jansdal zegt dat is afgesproken om geen mededelingen te doen, zolang de onderhandelingen nog lopen.

Van Ark noemt het 'vervelend' dat St Jansdal in de problemen dreigt te komen. Maar de twee verzekeraars hebben met een algemene compensatieregeling te maken, waarin geen plaats is voor maatwerk. Tegelijk vindt de minister het belangrijk dat de zorg in Harderwijk en Lelystad overeind blijft.

Eerder zei de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) als dat het is uitgesloten dat St Jansdal omvalt, omdat is afgesproken dat ziekenhuizen door de coronacrisis niet failliet mogen kunnen gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel