Drie jaar cel geëist voor brand in chalet op vakantiepark

ZEEWOLDE • Di 15 december 2020 | 15:34 • Dinsdag 15 december 2020 | 15:34

Tegen een 28-jarige Pool is drie jaar cel geëist voor het in brand steken van een chalet op een vakantiepark aan de Bosruiterweg bij Zeewolde. Een jaar daarvan is voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Volgens de officier van justitie bracht de man de vier bewoners van het chalet ernstig in gevaar.

De brand woedde op 19 april op het vakantiepark, waar veel arbeidsmigranten wonen. Bewoners van het chalet zagen op een gegeven moment een spoor van vlammen op het pad voor hun huisje. Volgens de brandweer had dat helemaal verkeerd kunnen aflopen voor de bewoners, zeker omdat er twee mensen lagen te slapen.

De bewoners wijzen de Pool, die in een chalet verderop woonde, aan als dader. Ze zagen hem namelijk rond hun huisje lopen ten tijde van de brand. De huisgenoten van de verdachte vertelden bovendien dat hij hen kort daarvoor een fles gevuld met benzine had laten zien en ruiken.

Gestolen televisie
Bovendien zou de verdachte een dag eerder een televisie uit hetzelfde huisje hebben gestolen. De Pool zou de tv hebben meegenomen en toen de eigenaar tegensputterde, deelde hij een paar rake klappen uit. Een dag later, op de dag van de brand, werd de gestolen televisie door de beheerder van het park weer teruggebracht naar de eigenaar.

Wraakactie
De brand zou volgens het OM dan ook een soort wraakactie kunnen zijn geweest. Maar de verdachte ontkent ook maar iets met de diefstal en de brandstichting te maken te hebben. Hij zat op het moment van de gebeurtenissen naar eigen zeggen in zijn chalet en dronk een paar biertjes.

Volgens deskundigen kampt de man met wat psychische problemen. Maar mede omdat hij dat zelf ontkent, ziet de reclassering niet voldoende aanknopingspunten voor een hulptraject. De officier ging er in zijn strafeis hoe dan ook vanuit dat de Pool verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel