Carbidschieten in Lelystad alsnog verboden

LELYSTAD • Wo 16 december 2020 | 17:00 • Woensdag 16 december 2020 | 17:00

Het afsteken van carbid op oudejaarsdag is in Lelystad alsnog verboden. Dat heeft het college van B en W besloten. Het college komt terug op een eerder besluit, waarbij carbidschieten op een veld aan 't Kofschip wel was toegestaan.

"Door het vuurwerkverbod is niet bekend hoeveel mensen op de activiteit zullen afkomen en of de coronaregels goed kunnen worden nageleefd. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie waar het gaat om het navolgen van de coronamaatregelen. Om die reden wordt dit jaar geen locatie aangewezen voor het carbidschieten en is het schieten van carbid dit jaar verboden", aldus het college.

Carbidschieten blijft vooralsnog wel toegestaan in de gemeente Noordoostpolder, maar de gemeente sluit niet uit dat ook zij hier op moet terugkomen. "We houden voorlopig de regels en locaties voor carbidschieten aan zoals we die eerder hebben bekendgemaakt, maar ook bij ons op het gemeentehuis is het in het licht van de verscherpte maatregelen onderwerp van gesprek. Als we toch tot een heroverweging komen, communiceren we dat zo snel mogelijk", aldus een woordvoerder.

Zeewolde heeft de regels voor het afsteken aangescherpt, maar het blijft toegestaan. "We hebben het besluit heroverwogen en de regels aangepast: per carbidbus mogen er geen vier maar slechts twee personen afsteken. Als ze allemaal uit één huishouden komen, mogen er wel vier mensen bij dezelfde bus staan." Op de afsteekplek aan de Zeewolderhoek is plek voor maximaal twintig melkbussen. Wie wil afsteken, moet zich wel vooraf aanmelden bij de gemeente. "Tot nu toe hebben we twaalf aanmeldingen binnen."

De gemeente Almere heeft eerder al aangekondigd dat carbidschieten hier verboden is. Het is niet bekend of Dronten carbidschieten blijft toegestaan. Op Urk mocht dit de afgelopen jaren al niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel