Yarden stopt met afsluiten nieuwe uitvaartverzekeringen

ALMERE • Do 17 december 2020 | 15:47 • Donderdag 17 december 2020 | 15:47

Uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere accepteert geen nieuwe klanten meer. De verkoop van uitvaartverzekeringen is dinsdag stopgezet. Als reden geeft de verzekeraar op haar website dat 'De financiële positie maakt dat Yarden nieuwe klanten geen langetermijnperspectief kan bieden'.

Er was dit jaar nog sprake van een overname door coöperatie DELA maar eind september werd daar door DELA van afgezien. Dit vanwege de financiële problemen van Yarden.

Volgens Yarden blijft de dienstverlening voor bestaande klanten hetzelfde en keren ze het verzekerde bedrag uit volgens de huidige polisvoorwaarden. Verder kunnen bestaande klanten nog wel hun polis verlagen of verhogen en worden kinderen gratis meeverzekerd. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat deze beslissing geen consequenties voor het personeel heeft.

Naturapolissen
De financiële problemen komen onder meer door de zogeheten naturapolissen van het bedrijf. Die keren geen vast bedrag uit, maar vergoeden een uitvaart volledig. Vanwege de sterk gestegen kosten van uitvaarten zegt Yarden dat niet meer te kunnen betalen. Vorig jaar paste het bedrijf daarom éénzijdig de 390.000 polissen aan.

Nabestaanden krijgen sindsdien nog maar zo'n 2.800 euro vergoed, in plaats van de beoogde 10.000 euro. Tijdens een kort geding bepaalde een rechter dat de aanpassing niet mocht. In een hoger beroep werd Yarden deze maand toch in het gelijk gesteld. Het bedrijf liet toen na de uitspraak weten dat het aanpassen van de polis het laatste redmiddel voor de polishouders was en heeft geen andere middelen om te kunnen voldoen aan de wettelijke solvabiliteitseisen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel