Kerstbonus gaat helemaal naar gedupeerden toeslagenaffaire

DRONTEN • Do 17 december 2020 | 20:19 • Donderdag 17 december 2020 | 20:19

Een kerstbonus van 750 euro gaat volledig naar de gedupeerden van de toeslagenaffaire in Dronten. De gemeente zal de bonus op geen enkele manier verrekenen met de bijstandsuitkering of andere gemeentelijke uitkeringen. Dat heeft wethouder Peter van Bergen donderdagavond toegezegd.

De bonus is een initiatief van de landelijke SP als doekje voor het bloeden voor de slachtoffers van de affaire. In 2014 is de kinderopvangtoeslag van een groot aantal ouders in Nederland onterecht stopgezet door de Belastingdienst. Zij werden bestempeld als fraudeur en gezinnen kwamen met torenhoge schulden te zitten.

SP, CDA en PvdA in Dronten kwamen met een motie om ervoor te zorgen dat het geld terecht komt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Volgens wethouder Van Bergen zijn in Dronten 18 gezinnen gedupeerd, maar weet de gemeente vanwege de privacy niet om wie het gaat. De gemeente roept de gezinnen op zich te melden als ze hulp van de gemeente nodig hebben.

Omdat de wethouder toezegde de bonus niet te verrekenen was het in principe niet nodig om de motie in te dienen, maar de partijen deden dat toch om een krachtig signaal af te geven en te laten zien dat de affaire onacceptabel is. De motie werd door de hele raad aangenomen.

Eerder op de dag oordeelde een parlementaire commissie snoeihard over de affaire. Volgens de commissie is veel ouders ongekend onrecht aangedaan en zijn de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden. Verhoudingsgewijs komen veel gedupeerden uit Almere. Daar gaat het om bijna 1300 gezinnen.

Ook de gemeenteraad van Almere heeft donderdagavond op één tegenstem na voor een soortgelijk voorstel gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel