Helft Flevolandse gemeenten weigert WOB-verzoek per mail

FLEVOLAND • Za 19 december 2020 | 5:05 • Zaterdag 19 december 2020 | 5:05

Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder weigeren Wob-verzoeken die per mail worden ingediend. Dat blijkt uit de resultaten van het journalistieke project Gemeentegeheimen, dat is uitgevoerd door journalist Liset Hamming.

Almere, Lelystad en Urk nemen wel Wob-verzoeken per mail in behandeling. De gemeenten hebben allemaal inhoudelijk antwoord gegeven op het verzoek van Hamming. De andere drie gemeenten reageerden niet. Daar is het zaak om een Wob-verzoek per post of via een online formulier in te dienen. Anders wordt het niet in behandeling genomen.

Zo wordt een 'onnodige drempel opgeworpen' voor iedereen die toegang wil tot overheidsinformatie, vindt Tim de Vos-Goedhart van Open State Foundation. Dat is een lobbygroep die zich inzet voor een digitaal transparante overheid.

De Vos-Goedhart is teleurgesteld dat zo weinig gemeenten digitale informatieverzoeken in behandeling nemen. “Burgers moeten toegang tot overheidsinformatie hebben. Iedere drempel die niet absoluut noodzakelijk is, moet verdwijnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel