Hospice Dronten had door corona een moeilijk jaar

DRONTEN • Za 19 december 2020 | 9:31 • Zaterdag 19 december 2020 | 9:31

Het hospice in Dronten heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door corona moeten vrijwilligers op afstand blijven van de mensen die in het hospice zijn voor de laatste fase van hun leven. Letterlijk nabij zijn kan nu niet en dat is heel verdrietig, zegt voorzitter Maarten Vrolijk.

Het hospice in Dronten bestaat zeven jaar en Vrolijk is er sinds 2017 bij betrokken. "Het is ontzettend mooi om je in te kunnen zetten voor mensen in de laatste fase van hun leven, om hen een stukje extra kwaliteit te bieden. Dat is prachtig om te doen."

Beetje mooier
Er werken ruim 100 vrijwilligers bij het hospice. "Dat nabij zijn in die laatste periode gaat over er zijn voor iemand. Wij zijn er niet voor de professionele zorg. Als vrijwilligers zijn wij er om te zorgen dat het leven nog iets mooier wordt. Dat kan heel simpel zijn: een kopje thee, iets mooi aankleden in de kamer. We hebben er ook een keer voor gezorgd dat er voor iemand honing geslingerd werd, omdat hij z'n hele leven imker was geweest."

Door corona kunnen nu heel veel dingen niet. En dat doet pijn, vertelt Vrolijk. "Je moet je aan die anderhalve meter houden. Je hart verzet zich daar tegen, maar het kan niet anders. Je wilt het niet, maar toch doen we het." Alle vrijwilligers hebben aanvullende opleiding gekregen om op de nieuwe manier die nabije zorg te kunnen verlenen.

Ook in financieel opzicht heeft corona gevolgen. Vrolijk: "Nu nog niet, maar de komende jaren wel. Want dan telt het lagere aantal gasten dat je hebt verzorgd. En door corona konden de meeste hospices minder mensen verzorgen. Dat geldt ook voor ons."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel