"Heckrunderen uit Oostvaardersplassen verplaatsen niet realistisch"

FLEVOLAND • Za 19 december 2020 | 16:10 • Zaterdag 19 december 2020 | 16:10

Het voorstel om heckrunderen uit de Oostvaardersplassen te verhuizen naar andere natuurgebieden is niet uitvoerbaar en bovendien te duur. Dat schrijft het provinciebestuur. Om de dieren te kunnen verplaatsen moet aan allerlei administratieve voorwaarden worden voldaan en het is niet realistisch om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast zijn de dieren ook niet welkom in andere natuurgebieden.

Voor de zomer deed Nico Dijkshoorn van Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen nog een oproep om de heckrunderen naar andere natuurgebieden in Flevoland te verplaatsen. Volgens Dijkshoorn verhongerden de beesten.

Registreren en identificeren
De provincie heeft gekeken naar het voorstel en informatie ingewonnen over de mogelijkheden bij de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat de dieren voordat ze verplaatst kunnen worden, eerst moeten worden geïdentificeerd en geregistreerd met een oormerk. Daarnaast is een registratie nodig waarbij ook de geboortedatum, geslacht, haarkleur en de identiteitscode van het moederdier bekend moeten zijn. Er is ook een simpele registratie mogelijk, daarbij is de zogenoemde moedercode niet nodig.

De provincie zegt dat dit niet uitvoerbaar is. De dieren vangen om ze te merken en onderzoeken is niet haalbaar, omdat de dieren geen mensen gewend zijn. Ook kunnen de dieren niet bij elkaar gebracht worden voor onderzoek omdat het gebied zo groot is en zijn de heckrunderen bovendien niet welkom in een ander Nederlands natuurgebied. Wat ook meespeelt zijn de kosten, het verhuizen van de dieren zou erg duur zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel