Merendeel kerken viert Kerstmis online

FLEVOLAND • Zo 20 december 2020 | 14:47 • Zondag 20 december 2020 | 14:47

Uit voorzorg houden de meeste kerken in Flevoland tijdens het kerstfeest de deuren dicht, blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Vrijwel alle kerken streamen de dienst.

Een van de kerken die dicht blijft is de Drieklank in Almere Buiten. Zij gaan dit jaar niet open voor kerkgangers. De protestantse viering wordt volledig digitaal gehouden. Op de vroege kerstavond wordt een kerstfilm voor kinderen gestreamd en later op de avond is er, net als op eerste kerstdag, een digitale dienst.

Predikant Rianne Veenstra noemt het besluit om de deuren voor kerkgangers dicht te houden een 'zware beslissing'. "Het is een van dé feesten van het jaar. Maar met het oog op de gezondheid hebben we dit besloten. Je wilt elkaar niet besmetten."

Ook de Ontmoetingskerk in Lelystad gaat de kerkdiensten online uitzenden. Het gaat om twee diensten op kerstavond. De Ontmoetingskerk zendt een speciale dienst voor de kinderen uit en de traditionele kerstavonddienst met veel zang. Op eerste kerstdag is er ook een online kerkdienst om 10.00 uur.

30 mensen
Een aantal kerken gaat wel open, maar zij houden zich aan de richtlijn van maximaal 30 kerkgangers. Zo zijn de deuren van kerkcentrum Open Haven in Zeewolde met Kerstmis voor een beperkt aantal bezoekers geopend.

Op eerste kerstdag is kerkcentrum Open Haven gedurende alle diensten voor kerkgangers geopend. Protestantse Gemeente Zeewolde, Christen Gemeente Zeewolde en de Rooms-Katholieke Parochie 'Sterre der Zee' houden elk een dienst waar 30 bezoekers welkom zijn.

Ook de Gereformeerde Gemeente Emmeloord opent de deuren op eerste kerstdag voor een beperkt aantal kerkgangers. "Buiten de technici hebben we tijdens de dienst zo'n dertig aanwezigen", vertelt Robert Wassink, voorzitter van de kerkraad. "De Moriakerk is dusdanig groot dat dat geen problemen oplevert." Online zond de gemeente al diensten uit.

Op Urk houdt de Nederlands Gereformeerde Gemeente zich ook aan het maximum van 30 kerkgangers. Ze houden op eerste kerstdag twee diensten in de Jeruzalemkerk. "Voor de rest is de dienst hetzelfde als in andere jaren", vertelt scriba Arie Korf. "Maar dan met minder mensen en we zullen ook wat minder zingen."

Bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rehoboth zijn ook 30 personen welkom tijdens de twee kerkdiensten met Kerstmis. Het kinderkerstfeest op tweede kerstdag gaat niet door. "Dan zenden we een kinderkerstmusical uit die we hebben opgenomen", zegt Zwier Hakvoort van de kerk.

Vlog in Biddinghuizen
In Biddinghuizen kan dit jaar niet traditioneel onder de kerktoren worden gezongen. Predikant Margriet van de Bunt heeft besloten voor kerstavond en met Kerstmis zelf de dienst digitaal uit te zenden.

Alles wordt vooraf opgenomen, vertelt Van de Bunt. "Vanaf zeven uur op kerstavond zenden we een moderne viering voor jong en oud uit met vlogmomenten ertussendoor gemonteerd. En op kerstmorgen hebben we ook een online dienst, maar die is wat traditioneler."

De kerk openen voor een dienst vindt de predikant niet een goede optie. "Coronaproof met dertig mensen in de kerk was voor ons niet mogelijk", zegt Van de Bunt. "Online hopen we Kerstmis op een goede manier over te brengen. Dan maar digitaal meezingen onder de kerktoren met de fanfare."

Kerstfilm
De Evangelische Kerk De Pijler en de Gereformeerde Kerk Het Anker in Lelystad maken dit jaar een gezamenlijke kerstfilm. De film duurt ongeveer één uur en wordt op kerstavond donderdag 24 december uitgezonden bij Omroep Flevoland om 22:00 en 23:00 uur. Op eerste kerstdag wordt de film om 10:00 uur uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel