Flevolandse bedrijven gehinderd door sluiting grenzen Verenigd Koninkrijk

FLEVOLAND • Ma 21 december 2020 | 15:30 • Maandag 21 december 2020 | 15:30

Flevolandse bedrijven ondervinden hinder van de plotselinge sluiting van de grenzen met het Verenigd Koninkrijk. Vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus hebben omliggende Europese landen een vliegverbod ingesteld en worden passagiers van veerboten geweerd. Ook is de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland zeker 48 uur dicht voor verkeer richting het Europese vasteland.

Meerdere transportbedrijven, waaronder Brouwer Transport op Urk en Wolter Koops uit Zeewolde, hebben te maken met chauffeurs die in Engeland vastzitten en geen kant op kunnen. "Daar gaat veel van onze tijd inzitten", aldus een medewerker van Brouwer Transport. Om hoeveel vrachtwagens en Flevolandse chauffeurs het in totaal gaat, is niet duidelijk.

Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde (CDA) heeft overleg gehad met transporteur Wolter Koops. Volgens De Jonge gaat het om driehonderd chauffeurs van het bedrijf die vastzitten in Engeland. Hij hoopt op een snelle oplossing voor de vrachtwagenchauffeurs en zegt te overleggen met de politiek in Den Haag.

Vast op een boot
Ook zijn er Flevolanders die in het Verenigd Koninkrijk werken en mogelijk niet op tijd naar huis kunnen voor de feestdagen. Een hen is Pieter Boon. De 27-jarige Urker zit op een boot ten noorden van Schotland in de buurt van de havenplaats Buckie. Daar werkt hij op een windmolenpark. Hij zou woensdag worden afgelost door een ander team.

"Die zitten nu in quarantaine in een hotel", zegt hij vanaf de boot tegen de NOS. "Wat er nu gaat gebeuren, weet niemand. Zowel het vliegtuig als de ferry naar Nederland is gecanceld." Hij baalt dat hij waarschijnlijk de feestdagen niet thuis op Urk met zijn vriendin kan vieren. "Vorig jaar was ik ook al met Kerst en Oud en Nieuw op de boot, maar toen koos ik er zelf voor zodat ik dit jaar niet hoefde."

Hij zegt te verwachten dat hij tot na nieuwjaar vastzit op de boot. "Als dat zo is, vind ik dat de werkgever onze drank moet betalen", lacht hij. "Dan nemen we gewoon een borrel!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel