Airportkrant is in strijd met Nederlandse Reclame Code

LELYSTAD • Ma 21 december 2020 | 16:35 • Maandag 21 december 2020 | 16:35

De Lelystad Airport-krant is in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Dat staat in de uitspraak die de Reclame Code Commissie heeft gedaan naar aanleiding van een klacht van Eric Stam uit Rotterdam. De Commissie beveelt de provincie, de gemeente Lelystad en het vliegveld aan in de toekomst niet meer op dezelfde manier reclame te maken.

Stam zei eerder over zijn klacht het volgende: "De Lelystad Airport-krant is alleen in vorm een huis-aan-huisblad, maar qua inhoud is het van A tot Z een reclamefolder. Dit is niet waar overheidscommunicatie op gericht zou moeten zijn – althans niet zonder hier zeer transparant over te zijn."

Het vliegveld, provincie Flevoland en de gemeente lieten in hun verweer weten dat ze met de krant inwoners wilden informeren en dat er geen sprake was van 'beïnvloeding door een adverteerder'. Daarom zou de krant niet onder de noemer reclame vallen.

De Reclame Code Commissie is het met klager Stam eens. De Commissie oordeelt over de stukken in de krant: "dat deze een aanprijzend karakter hebben voor Lelystad Airport en de uitbreiding daarvan. Zij beveelt verweerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken."

Klachten over inhoudelijke fouten zijn ongegrond
Stam had ook klachten ingediend over inhoudelijke fouten in de krant. De Commissie zegt dat deze klachten ongegrond zijn en wijst deze specifieke klachten dus af.

Beroep tegen uitspraak nog mogelijk
Een woordvoerder van de Reclame Code Commissie laat weten dat de partijen nog twee weken aan kunnen geven of ze in beroep willen gaan tegen de uitspraak. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad laten weten dat ze kennis hebben genomen van de uitspraak en dat ze zich na het Kerstreces gaan beraden op een eventueel beroep en mogelijke vervolgstappen.

Eric Stam is in ieder geval al heel tevreden met de uitspraak van de Reclame Code Commissie: "Een krant die symbool staat voor de dubbele pet van de overheid en een overheid die zich veel permitteert als het om de luchtvaart gaat, wordt eindelijk een halt toegeroepen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel