Vrijspraak na beschuldiging van misbruik kleindochters

LELYSTAD • Ma 21 december 2020 | 17:44 • Maandag 21 december 2020 | 17:44

Een 82-jarige man uit Lelystad is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij twee kleindochters heeft misbruikt. De meisjes hebben verklaringen afgelegd, maar die zijn volgens de rechtbank niet overtuigend genoeg.

De voormalige schoondochter van de Lelystedeling deed namens haar dochters al in 2016 aangifte. De meisjes zouden in de jaren 2013 tot 2015 meerdere keren zijn lastig gevallen door hun opa, ze waren toen rond de acht en tien jaar oud.

Ze zouden zijn betast, bijvoorbeeld wanneer de familie op bezoek was bij opa en oma, en opa hen meenam naar een kamer boven. Een van de kinderen zou bovendien fysiek zijn binnengedrongen.

Aanvankelijk had het Openbaar Ministerie de zaak geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs. Een nieuwe officier van justitie die de zaak van een collega heeft overgenomen, vond het bewijs wel voldoende om het voor de rechter te brengen. Maar die sprak de 82-jarige verdachte vrij.

Verklaringen kwamen niet overeen of waren zelfs tegenstrijdig
Een rechtspsycholoog heeft de verhoren van de kinderen doorgenomen en concludeerde dat de verhalen van de meisjes niet consistent waren. Er zaten onderling tegenstrijdigheden in. Daarnaast was het politieonderzoek niet volledig: er is niet doorgevraagd, er zou suggestief ondervraagd zijn, en een behoorlijk aantal dingen is niet onderzocht.

'Politie liet gedetailleerd uitzoeken na'
Advocaat Mohrmann heeft tijdens de rechtszitting twee weken geleden een aantal zaken opgesomd die door de politie niet zijn uitgezocht. Ze hebben bijvoorbeeld niet gecontroleerd of de indeling van het huis wel klopt, zoals de meisjes hebben verklaard. Een inwonende zoon van de grootouders is bovendien niet ondervraagd over de omstandigheden.

Een van de meisjes zegt dat ze door haar opa op een auto is getild. "Maar was de bejaarde man fysiek in staat om dat te doen?", vroeg de advocaat zich af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel