Bijzonder jaar voor voedselbank: bijkopen voedsel en enorme toename giften

DRONTEN • Ma 21 december 2020 | 21:13 • Maandag 21 december 2020 | 21:13

De voedselbank Dronten heeft afgelopen jaar voedsel bij moeten kopen. Een unicum: dat is voor het eerst in het bestaan van de organisatie. De formele doelstelling van de voedselbank is dat het eten dat uitgegeven wordt, ingezameld wordt bij producenten en bedrijven.

"Corona heeft echter het proces verspilling bij onze leveranciers in een versnelling gebracht. Wij kregen daardoor aanmerkelijk minder producten en ook van een mindere kwaliteit vanuit het distributiecentrum van Voedselbanken Nederland", schijft de organisatie in haar nieuwsbrief. In eerste instantie kon dat opgevangen worden door acties van de kerken, maar op een gegeven moment moest er echt voedsel gekocht worden om de kwaliteit van het aanbod goed te houden. "We verwachten tegen het eind van dit jaar ruim 7.500 euro aan eten te hebben ingekocht."

Daarnaast moesten de vriescontainer en de deur van de koelcontainer vervangen worden om aan de regels rondom voedselveiligheid te kunnen blijven voldoen. Ook moest er een afdak boven het laadstation gebouwd worden. In totaal heeft dat de voedselbank zo'n 20.000 euro gekost.

Dit jaar heeft de voedselbank ook een financiële meevaller. Veel mensen, zowel individuen als bedrijven, meldden zich bij de bank om deze te steunen. Dat zorgde ervoor dat er dit jaar bijna 65 procent meer inkomsten waren dan begroot. "Wij stonden en keken er naar, maar waren vooral dankbaar voor steun."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel