Ex-thuisloze: ik wist niet waar ik terecht kon

ALMERE • Di 22 december 2020 | 7:45 • Dinsdag 22 december 2020 | 7:45

Taihara de Wit uit Almere raakte op jonge leeftijd thuisloos. Ze helpt nu de gemeente, die de ambitie heeft om alle jonge dak- en thuislozen voor het einde van volgend jaar van straat te halen. Maandag meldde Omroep Flevoland dat dit niet lukt omdat er te weinig woonruimte is, maar dat er wel goede stappen gezet worden.

De Wit zegt dat toen zij thuisloos was, ze nooit precies heeft geweten waar ze naartoe moest of waar ze informatie kon vinden. Ze heeft het idee dat de gemeente Almere daar nu heel hard aan werkt en er ook beter in slaagt dak- en thuisloze jongeren te bereiken. Als ervaringsdeskundige heeft ze advies gegeven.

Problematische jeugd
Taihara de Wit is geboren in Brazilië en werd op 5-jarige leeftijd samen met haar broer geadopteerd. Het liep niet goed met haar adoptieouders en al snel werd ze uit huis geplaatst. Ze ging van internaat naar internaat waar de problemen zich opstapelden. Op haar 16e zat ze een tijd op een gesloten afdeling waarna ze hard aan de slag ging om naar huis te mogen. Dat lukte, maar al snel ging het weer mis. De Wit vertrok en sliep een tijd her en der bij vrienden en kwam uiteindelijk in een kraakpand terecht. Toen ging bij haar de knop om, zegt ze. "Ik ben uit de slachtofferrol gestapt en ben gaan kijken wat ik nodig had." Met hulp van haar moeder ging ze op zoek naar een appartement en op 18-jarige leeftijd ging ze terug naar school. Nu heeft ze de opleiding maatschappelijke zorg afgerond en zet ze zich als coördinator in om jeugdcriminaliteit tegen te gaan.

Samenwerken
Haar levensverhaal heeft ze verteld aan zorgverleners. Met één belangrijke mededeling. "Soms moet je even vergeten waar je werkt. Dat klinkt gek maar je moet bedenken wat het beste is voor de jongere. Of dat nu bij de instelling is waar je zelf werkt of misschien ergens anders", aldus De Wit. Dat gebeurde te weinig volgens haar. Nu wordt er beter samengewerkt.

De Almeerse heeft ook geholpen om de teksten op de nieuwe site van de gemeente begrijpelijk te maken. "De totale aanpak is zeker verbeterd, maar er is ook nog een lange weg te gaan. Ik denk dat de verandering nu pas begint. Er wordt nu veel meer gezocht naar de doelgroep. Je wordt sneller gevonden. Nu wordt er samen gekeken wat beter kan. Dus eigenlijk heb ik het gevoel dat er nu pas verandering in komt," aldus Taihara de Wit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel