Wegenbelasting voor oudere dieselauto's stijgt komend jaar het hardst

FLEVOLAND • Di 22 december 2020 | 7:19 • Dinsdag 22 december 2020 | 7:19

De wegenbelasting in Flevoland stijgt aankomend jaar het hardst voor bezitters van oudere dieselauto's. In totaal betalen zij straks gemiddeld 1.465 euro per jaar. In 2020 was dat 24 euro minder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging bestaat uit een verhoging van de provinciale opcenten en een inflatiecorrectie van het Rijk.

In de wegenbelasting voor deze groep bestuurders is ook een roettaks meegenomen. Daarom betalen zij meer dan de rest. Voor bezitters van nieuwere dieselauto's is de stijging gemiddeld 20 euro per jaar. Rijders van benzineauto's zien volgend jaar hun wegenbelasting het minst stijgen. Het gaat om gemiddeld 8 euro.

De tarieven verschillen per provincie. In Gelderland stijgt de wegenbelasting het hardst. Dat komt omdat die provincie vorig jaar besloot om het tarief tijdelijk te verlagen. In Drenthe en Groningen ben je het meeste kwijt, gemiddeld 632 euro met een benzinevoertuig. Noord-Holland is de goedkoopste provincie voor autorijders om te wonen. Zij betalen gemiddeld 564 euro.

Wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciedeel. De betaler merkt overigens niets van deze opbouw: die krijgt één aanslag op de mat. Provincies kunnen hun tarieven jaarlijks verhogen of verlagen door aan het zogeheten opcententarief te sleutelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel