Daklozen opgevangen in Best Western Hotel

ALMERE • Di 22 december 2020 | 16:27 • Dinsdag 22 december 2020 | 16:27

Een kleine groep daklozen wordt sinds half november opgevangen in het Best Western Hotel in Almere Stad. De gemeente Almere merkt dat in verband met de coronacrisis steeds meer mensen op straat komen te staan. Zij zijn namelijk niet langer welkom bij vrienden of familie 'op de bank'. Ook mogen de daklozen niet meer samen op een kamer slapen en zijn er dus meer opvangplekken nodig. "Wij zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven om gedurende de wintermaanden extra opvangplaatsen te realiseren", aldus de gemeente Almere.

In april werden al 45 eenpersoonsunits neergezet bij de Wisselweg, die zijn nu allemaal bezet. Daarom moest worden uitgeweken naar het hotel. Het gaat om daklozen die volgens de gemeente 'behoorlijk zelfredzaam zijn'. Zij krijgen wel begeleiding van het Leger des Heils.

Leegstaande klaslokalen omgebouwd voor daklozenopvang
"Gebruikmaking van een hotel heeft echter grenzen", stelt de gemeente. Daarom is besloten leegstaande klaslokalen in Almere Poort om te bouwen naar woonplekken voor daklozen. Niet alleen om ze uit de hotelkamers te krijgen. Ook omdat de komende tijd nog meer daklozen worden verwacht die bij het Leger des Heils aankloppen voor een slaapplek. Ook zijn er niet genoeg quarantaineplekken voor daklozen met corona, ook zij kunnen terecht in de omgebouwde klaslokalen. Die zijn begin januari klaar.

De lokalen staan aan de Pierre de Coubertinlaan, vlakbij het treinstation en het Topsportcentrum. Geen ideale plek, aldus de gemeente. Want het is niet direct in een bewoonde omgeving. "Wij nemen de nodige maatregelen om mogelijke overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden op de locatie toezichtcamera's geplaatst en is er dag- en nachttoezicht aanwezig door het Leger des Heils."

Ook slaapplek voor Oost-Europese arbeidsmigranten
Op deze plek worden ook dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten opgevangen. Normaal hebben zij geen recht op een slaapplaats, maar in verband met corona wordt daar nu tot eind maart een uitzondering voor gemaakt. Wel wordt geprobeerd om hen weer terug te krijgen naar het land van herkomst. Omwonenden krijgen een brief, daarop staat ook een telefoonnummer dat zij kunnen bellen als er sprake is van overlast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel