Voorgenomen sluiting Corneel verrast vrijwilligers

LELYSTAD • Di 22 december 2020 | 16:58 • Dinsdag 22 december 2020 | 16:58

Vrijwilligers van poppodium Corneel in Lelystad zijn verrast over het nieuws dat hun popzaal mogelijk wordt gesloten. Ze stellen dat ze het nieuws dinsdagochtend bij Omroep Flevoland moeten lezen en vooraf niet op de hoogte waren. Directeur Alex van Zijl ontkent dat.

Corneel valt onder kunstencentrum de Kubus. Dat wil zich na een herziening van het cultuuraanbod beperken tot de kerntaak kunst- en cultuureducatie en het poppodium afstoten. Het idee is om Corneel voorlopig in de slaapstand te houden. In de tussentijd moet de gemeente dan nadenken over hoe de popcultuur in Lelystad er in de toekomst moet uitzien. Het voorstel maakte deel uit van een advies van Berenschot over de culturele sector, dat samen met de Kubus, het Agora Theater en FlevoMeer Bibliotheek is opgesteld.

De veertig vrijwilligers van Corneel zijn teleurgesteld over de aankondiging, vooral omdat ze er niet bij betrokken zijn geweest. Corneel heeft een statement op de website en social media geplaatst. Daarin wordt gesteld dat het besluit ook zonder de coronacrisis was genomen.

Directeur-bestuurder Alex van Zijl van de Kubus benadrukt in de verklaring dat het voorstel nog in het college van B en W en de gemeenteraad moet worden besproken en de subsidie voor Corneel tot 2024 is gegarandeerd.

Corneel stelt een "essentiële voorziening" in Lelystad te zijn geworden, "die niet meer valt weg te denken". Om dat belang te benadrukken, hebben de vrijwilligers een film gemaakt. Die wordt op tweede kerstdag om 20.00 uur op de website en sociale media uitgezonden.

CDA en D66 stellen vragen
Het voornemen om Corneel te sluiten verrast niet alleen de vrijwilligers, maar ook enkele fracties in de gemeenteraad. CDA en D66 willen van het college van B en W weten waarom in het rapport van Berenschot wordt aangestuurd op sluiting. Volgens de partijen gaat het rapport voornamelijk uit van het wegbezuinigen van het poppodium in plaats van te kijken hoe Corneel, kunstencentrum Kubus, het Agora Theater en de FlevoMeer Bibliotheek meer kunnen samenwerken en kosten besparen. Ze vragen zich af of wel aan de onderzoeksopdracht van de raad is voldaan.

Ook zijn CDA en D66 verbaasd dat de raad het rapport van Berenschot, dat 28 oktober klaar was, niet heeft gekregen voor de behandeling van de begroting op 10 november. Toen is besloten tot een bezuiniging op de culturele sector.
Volgens GroenLinks heeft de raad zelfs nadrukkelijk om informatie gevraagd en is het achterhouden hiervan door het college een 'doodzonde'. De partij ziet haar zorgen uitkomen dat het in juli aangetreden college fors bezuinigt op het sociaal domein en cultuur.

De VVD zegt op Twitter het eens te zijn met een herbezinning op de organisatie van de cultuursector en onderschrijft de conclusies in het Berenschot-rapport. De partij heeft eerder dit jaar nog aangegeven geen culturele instellingen te willen sluiten.

In een reactie ontkent directeur-bestuurder Alex van Zijl dat de vrijwilligers van Corneel niet zijn geïnformeerd. Sinds de zomer is er met het personeel en de vrijwilligers enkele keren gesproken over het onderzoek van Berenschot. Daarbij was de boodschap dat er mogelijk een moeilijk besluit voor Corneel aan kwam. De vijf personeelsleden wisten sinds november van het voorstel om het poppodium in de slaapstand te zetten. De vrijwilligers zijn hierover afgelopen maandag per mail geïnformeerd, nadat het rapport Berenschot aan de gemeenteraad was gestuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel