Gemeente Urk start in voorjaar met grondsanering bij voormalige vuilstortplaats

URK • Wo 23 december 2020 | 7:02 • Woensdag 23 december 2020 | 7:02

De gemeente Urk gaat komend voorjaar van start met de sanering van de voormalige vuilstortplaats aan De Noord.

Bij onderzoek in 2018 werd onder meer een sterke verontreiniging door nikkel in de grond aangetroffen. Ook werden er resten van zink en kwik aangetroffen.

De laag grond die over de oude vuilstortplaats is gelegd, moet deels afgegraven en daarna weer opgehoogd worden. Daarvoor is het onvermijdelijk dat populieren en enkele essen gekapt gaan worden. Ook verdwijnen dichte bosschages op het heuveltje.

Na de sanering moet het gebied een meer parkachtige uitstraling krijgen, met bloemen- en plantenborders. Ook worden er nieuwe bomen geplant. Er komen nieuwe fiets- en wandelpaden die aansluiten op het 'rondje om het voormalige eiland Urk'. In het park wordt dan ook een stukje van de historische dijk langs het palenscherm gereconstrueerd. Op die manier komt de geschiedenis van het eiland Urk meer naar voren.

De kosten van de sanering en de herinrichting zullen op zo'n 600.000 euro uitkomen.

'De oude strontbult'
De voormalige vuilstortplaats wordt in de volksmond 'de oude strontbult' genoemd. De vuilstort werd vroeger door inwoners van Urk gebruikt voor huishoudelijk afval. Ook bedrijven hebben er puin gestort. Daarna is de afvallaag met grond bedekt. Het beboste heuveltje dat is overgebleven wordt gebruikt voor wandelen, fietsen en als het gesneeuwd heeft, sleeën kinderen er vanaf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel