Aanvullende compensatie redt St Jansdal uit financiële problemen

LELYSTAD • Wo 23 december 2020 | 15:57 • Woensdag 23 december 2020 | 15:57

Het ziekenhuis St Jansdal, met vestigingen in Lelystad en Harderwijk, heeft met de zorgverzekeraars een akkoord bereikt over aanvullende compensatie voor dit jaar. Door de coronacrisis en een specifieke compensatieregeling had het ziekenhuis een financieel probleem, maar dat is nu opgelost.

Vanwege de coronacrisis verwacht het ziekenhuis dit jaar 30 miljoen euro minder omzet te draaien dan begroot. Voor dat soort situaties bestaat een compensatieregeling tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Om de hoogte van die compensatie te berekenen, wordt 2019 als basisjaar genomen. Maar in dat jaar nam St Jansdal het ziekenhuis in Lelystad over en draaide een lagere omzet. Deze generieke regeling pakte daarom nadelig uit voor het St Jansdal. Het ziekenhuis dreigde daardoor miljoenen mis te lopen.

St Jansdal deed daarom een beroep op de zogeheten hardheidsclausule. Het ziekenhuis heeft de verzekeraars gevraagd om een uitzondering te maken. Er zijn nu aanvullende afspraken met de zorgverzekeraars gemaakt waardoor St Jansdal 2020 niet in rode cijfers af zal sluiten, meldt de instelling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel