Café houdt ruim 300 kerstbomen over: 'Help ons er alsjeblieft vanaf'

ALMERE • Wo 23 december 2020 | 19:18 • Woensdag 23 december 2020 | 19:18

'Help ons alsjeblieft van onze kerstbomen af.' Die oproep doen de eigenaren van Café 't Boemeltje in het centrum van Almere. Bij de kroeg staan nog honderden bomen op de stoep. Mensen mogen ze gratis meenemen.

Café 't Boemeltje besloot eind november kerstbomen te gaan verkopen, om op die manier toch nog iets te kunnen verdienen terwijl de deuren gesloten moeten blijven. De eerste twee weken werden er behoorlijk wat verkocht, maar sinds vorige week is de verkoop ingestort.

300 tot 400 bomen over
"Toen de lockdown kwam, gingen alle bouwmarkten bomen gratis weggeven. Daar hebben mensen gretig gebruik van gemaakt. En vanaf dat moment stond het bij ons stil", vertelt eigenaresse Amel Brandenburg. Ze schat dat er nog 300 tot 400 bomen voor de deur van het café staan.

"Iedereen heeft waarschijnlijk al een boom."

— Amel Brandenburg, eigenaresse Café 't Boemeltje

Brandenburg weet niet wat ze met de bomen aan moet. De afgelopen dagen heeft ze gekeken of instellingen die zich inzetten voor mensen die minder bedeeld zijn interesse hebben. Zonder succes. "Iedereen heeft waarschijnlijk al een boom, of ze denken: ik heb er geen zin meer in."

'Help ons er vanaf'
Bij 't Boemeltje hopen ze op een kerstwonder, waardoor de bomen de komende dagen toch nog meegenomen worden. "We hebben een hoop exemplaren met kluit. Misschien dat mensen die nog willen om in de tuin te zetten."

Voor 31 december wil Café 't Boemeltje de straat voor de ingang van het pand leeg hebben. Gevreesd wordt voor vuurwerk dat de bomen in brand laat vliegen. "Je weet niet wat mensen gaan doen met oudjaar, dus dan wil ik wel dat echt alles weg is."

Hoe dat moet, dat is nog de vraag. "Je kunt niet het grofvuil bellen en zeggen: ik leg een hoop bomen langs de kant van de weg neer. Die nemen ze niet aan", vertelt Brandenburg.

Geen spijt
Spijt zegt de eigenaren niet te hebben van de kerstbomenactie. "Het was een fantastisch plan. En als het allemaal niet zo extreem was gegaan met een algehele lockdown, dan was het heel anders gelopen. Het is mislukt, maar we hebben er ook alles aan gedaan om het tot een succes te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel