Bemanning van gezonken kotter voor Franse kust weer veilig thuis

URK • Wo 23 december 2020 | 19:48 • Woensdag 23 december 2020 | 19:48

De vijfkoppige bemanning van de Urker kotter die woensdagavond voor de Franse kust omsloeg en zonk is weer veilig thuis op Urk. Dat zegt Jacob Brands, de eigenaar van de kotter. Brands stapte na de onheilspellende berichten vanaf het schip meteen in de auto naar Frankrijk.

Het gaat om de UK-160. De oorzaak van het zinken was volgens de gemeente dat het verwerkingsdek van de kotter vol liep met water. Het wegpompen van het water lukte niet meer. Daarop sloeg de schipper alarm en moest de bemanning in overlevingspakken het schip verlaten. Volgens Brands is het voor zijn bemanning heel moeilijk te accepteren dat het schip waar je 100% vertrouwen in hebt zinkt en dat je je moet overgeven aan de zee.

"Het ergste is dat je in Nederland zit en je vanuit daar helemaal niets kunt doen.

— Jacob Brands, eigenaar UK-160

Vier vissers zijn door de bemanning van een andere Urker kotter uit zee gehaald, de vijfde opvarende door een reddingshelikopter. Allen bleven ze ongedeerd. Dat een andere Urker kotter zo dicht in de buurt was en dat de mannen maar zo kort in het water hebben gelegen, mag volgens Brands een wonder heten. ''Alsof alle puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen.''

Brands is behoorlijk geschrokken door het zinken van de UK-160. "Het ergste is dat je in Nederland zit en je vanuit daar helemaal niets kunt doen. Gelukkig droegen de bemanningsleden allemaal een overlevingspak toen ze van het schip af moesten. Ook is het water van het Kanaal nu gelukkig nog niet heel koud en kun je het in zo'n pak nog bijna anderhalf uur volhouden."

De kottereigenaar heeft de mannen 's nachts teruggebracht naar Urk. Hij had op donderdagochtend al zo'n 400 berichtjes gekregen van dorpsgenoten en andere mensen die op zee varen.

Dankbaarheid overheerst
Burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer spreken hun dankbaarheid uit voor de redding.

De UK-160 'Riemda' is gebouwd in 2007 en is 33 meter lang. De kotter voer deze week vanuit de haven van het Franse Le Havre.

Het is de tweede Urker kotter binnen een maand die zinkt. Precies twee weken geleden zonk de UK-171 ten noorden van Schiermonnikoog. Ook daarbij bleef de bemanning ongedeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel