Opvangplekken voor daklozen verdubbeld sinds corona

FLEVOLAND • Do 24 december 2020 | 6:45 • Donderdag 24 december 2020 | 6:45

Het aantal opvangplekken voor daklozen in Flevoland is sinds het begin van de coronacrisis bijna verdubbeld. Dat zegt Luc Tanja van het Leger des Heils. De organisatie had zo'n 55 opvangplaatsen, nu zijn dat er bijna 100. Tien daklozen worden sinds kort in het Best Western Hotel in Almere Stad opgevangen. Het is voor het eerst dat het Leger des Heils en de gemeente Almere opvangplekken in een hotel regelen. Elders in het land gebeurt dat al.

Door de coronapandemie komen steeds meer mensen op straat te staan, omdat ze niet meer bij familie of vrienden terecht kunnen. Maar volgens Luc Tanja is dat niet de enige reden. "Wij zien ook mensen bij de opvang aankomen, omdat ze door de economische situatie in de problemen zijn geraakt en onze hulp nodig hebben."

En ook voor de normale winteropvang zijn meer slaapplekken nodig. Onder meer omdat daklozen vanwege de coronaregels niet meer samen op één kamer mogen slapen.

Twintig opvangplekken in leegstaande klaslokalen
Naast de extra opvangplaatsen in het Best Western Hotel, wordt ook een aantal leegstaande klaslokalen aan de Pierre de Coubertinlaan in Almere Poort ingericht als woonplek. De bedoeling is dat daar begin volgende maand twintig mensen worden opgevangen. Onder hen ook dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten. Normaal hebben zij geen recht op een opvangplaats, maar vanwege corona en de winterperiode wordt daar nu tot eind maart een uitzondering voor gemaakt. Wel wordt geprobeerd om hen weer terug te krijgen naar het land van herkomst.

Het Leger des Heils heeft verschillende opvangplekken in Almere en Lelystad. In april werden al 45 eenpersoonsunits neergezet bij de Wisselweg in Almere. Die zijn al allemaal bezet. Volgens Tanja melden steeds meer mensen zich aan voor een slaapplek en moeten er elke avond mensen afgewezen worden. Of er meer tijdelijke opvangplekken komen, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel