Documentaire moet taboe rond transmensen doorbreken

FLEVOLAND • Zo 27 december 2020 | 12:08 • Zondag 27 december 2020 | 12:08

Documentairemaakster Claire Slingerland wil het taboe op transmensen doorbreken. In haar documentaire De Oversteek doen vier transgenders uit Flevoland hun verhaal over de zoektocht naar zichzelf. Omroep Flevoland zendt deze documentaire deze zondag 27 december uit.

In de documentaire vertellen Michelle, Mylan, Kristijan en Diewertje hoe het is om in een verkeerd lichaam geboren te worden. Al van jongs af aan voelen ze dat er iets niet klopt. Kristijan vertelt over zijn problemen op de lagere school: "Als de meisjes met poppen gingen spelen, dan had ik altijd zoiets van, nou die zijn echt gek. Dat is raar. Ik speelde veel liever met de jongens in de zandbak of in de waterbak met blokken. De wat stoerdere spelletjes." Ook Michelle vond dit soms lastig: "Ik had geen vriendjes maar vriendinnetjes. Ik ging niet met Joepie van de hoek spelen, ik ging naar Dora en Marjan. Zij hadden een poppenhuis en allerlei dingen waar ik me in kon vinden."

Latere leeftijd
Michelle, Kristijan en Diewertje kwamen er pas op latere leeftijd achter wat er dan niet klopte. Diewertje besloot na het overlijden van haar vrouw dat ze voor zichzelf moest kiezen. "Dat was voor mij het moment van het is nu of nooit. Je moet het gewoon doen, klaar. Het was misschien een drempel die ik overging, die voorbij was. Het was doodeng, echt doodeng. Maar het ging gewoon gebeuren."

Michelle was getrouwd en heeft kinderen met haar toenmalige vrouw. Toen die relatie uitging, heeft ook zij ervoor gekozen om voor zichzelf te kiezen. Toen ze aan haar kinderen vertelde dat ze voortaan als vrouw door het leven zou gaan, vroeg haar jongste dochter "Maar hoe heet je dan?"
"Ik vertelde haar de namen die ik in mijn hoofd had, maar ze zei: 'nee, want toen ik geboren werd, heb jij mij een naam gegeven en nu ben jij herboren, dus wil ik jou een naam geven.' Zij heeft me Michelle genoemd. Ik heb die geaccepteerd en ik ben super trots op die naam, alleen al omdat zij hem mij heeft gegeven."

De transgender-oversteekplaats
Documentairemaakster Slingerland beaamt dat het voor veel transmensen niet moeiteloos of vanzelfsprekend is om voor zichzelf te kiezen. Hier gaat vaak een lange weg aan vooraf. Slingerland: "Er zijn nog steeds transmensen die de oversteek naar wie ze werkelijk zijn niet durven te maken."

Haar inspiratie om hier een documentaire over te maken komt van de transgender-oversteekplaats in Almere Stad, vlakbij het Flevoziekenhuis en hogeschool Windesheim. Slingerland: "Transmensen worden vaak niet voor vol aangezien in onze maatschappij. Zo gemakkelijk en zonder erbij na te denken mensen over het transgenderpad lopen, zo vanzelfsprekend zouden transgender mensen onderdeel van onze maatschappij moeten zijn." Ze hoopt met de verhalen van Michelle, Mylan, Kristijan en Diewertje begrip te kweken en het taboe op transmensen te doorbreken.

De documentaire De Oversteek is op zondag 27 december vanaf 08.00 uur elk uur te zien op tv, website en app.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel