Oplaten wensballonnen in grootste deel provincie expliciet verboden

FLEVOLAND • Ma 28 december 2020 | 12:49 • Maandag 28 december 2020 | 12:49

Het oplaten van wensballonnen is in de meeste Flevolandse gemeenten expliciet verboden. Een verbod is in de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Alleen in Noordoostpolder en op Urk is in de APV niets terug te vinden over wensballonnen.

Vanwege het vuurwerkverbod dat dit jaar tijdens de jaarwisseling geldt, adverteren verschillende bedrijven met wensballonnen als alternatief. Maar de laatste jaren zijn die ballonnen op steeds meer plekken verboden. De verboden in de vier Flevolandse gemeenten zijn ook pas in de afgelopen jaren tot stand gekomen. Zo stemden de gemeenteraden van Almere en Lelystad in 2019 in met een verbod.

In Noordoostpolder wel verbod bij evemenenten
De wensballonnen zijn in Noordoostpolder verboden bij evenementen. Particulier gebruik wordt overigens ook ontmoedigd, maar een verbod is niet terug te vinden in de APV. Dat komt omdat een meerderheid binnen de plaatselijke politiek handhaving van een verbod niet mogelijk achtte. Daardoor blijft het bij een ontmoedigingsbeleid vanuit de gemeente Noordoostpolder.

Voor zover bekend hebben zowel de gemeenteraad als het college op Urk nog niet eerder gesproken over een eventueel plaatselijk verbod. Binnen de gemeente Urk is het oplaten van wensballonnen dus nog altijd toegestaan.

Boswachters Oostvaardersplassen al langer boos over ballonnen
Wensballonnen zijn de boswachters van de Oostvaardersplassen al jaren een doorn in het oog. Zo werden er in 2015 nog 200 wensballonnen na oud en nieuw in het natuurgebied gevonden. De ballonnen kunnen mogelijk gevaar opleveren voor dieren.

Rond Lelystad Airport geldt een apart verbod voor het opsteken van de wensballonnen. Binnen vijftien kilometer van een vliegveld mogen ze niet de lucht in, vanwege mogelijk gevaar voor vliegverkeer.

Daarnaast is het ook zo dat er specifieke regels gelden in het geval er geen plaatselijk verbod is:
- Ballonnen mogen niet de lucht in bij windkracht twee of hoger
- Bij regenachtig of mistig weer mogen de ballonnen niet opgelaten worden
- In periodes van droogte is het ook afgeraden de ballonnen op te laten
- En ook in de buurt van hoge objecten mag je de wensballonnen niet oplaten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel