Gedeputeerde: verhaal WO2 in Flevoland is veel te onzichtbaar

ALMERE • Di 29 december 2020 | 6:10 • Dinsdag 29 december 2020 | 6:10

Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is veel te onzichtbaar. Dat vindt gedeputeerde Michiel Rijsberman. "Het grootste gedeelte van Flevoland bestond nog niet, maar dat betekent niet dat de oorlog hier niet heeft plaatsgevonden."

Het Flevolandse oorlogsverhaal is voor een groot deel terug te vinden in de vele tientallen gevonden vliegtuigwrakken. Bij de inpoldering van zuidelijk- en oostelijk Flevoland werden deze stille getuigen zichtbaar. Maar ook in de wateren rond Flevoland liggen nog vliegtuigwrakken, zoals tot voor kort, de Short Stirling BK716. "Die vertellen ook het verhaal van de mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid. Mensen die hun leven hebben gegeven, de hoogste prijs hebben betaald voor de vrijheid waarin we nu leven."

Van het tragische verhaal van de Short Stirling BK716 heeft de provincie Flevoland, samen met de gemeente Almere, een documentaire laten maken. Onder de naam 'Vliegen over polderlijnen' wordt het persoonlijke verhaal verteld van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

Gedeputeerde Rijsberman is trots op de documentaire. "Daarmee kunnen we het dus ook voor de toekomst vastleggen, heel goed doorvertellen aan onze kinderen wat hier gebeurd is. Wat het belang is van de Tweede Wereldoorlog voor de vrijheid die vandaag hebben en waarom het belangrijk is dat we dit soort dingen blijven herdenken."

Omroep Flevoland zendt zaterdag 2 januari 2021 de documentaire uit over de Short Stirling BK716. Daarin vertellen onder andere de nabestaanden van de bemanningsleden over de berging van het toestel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel