Schokland is 25 jaar Werelderfgoed - Nieuwe natuur

SCHOKLAND • Di 29 december 2020 | 6:34 • Dinsdag 29 december 2020 | 6:34

Archeologisch gezien is Schokland een enorme schatkamer. Resten van boten, visfuiken, aardewerk en zelfs voetstappen van duizenden jaren voor Christus zijn bewaard gebleven. Want toen leefden er al mensen op en rondom Schokland. Zo'n 1400 na Christus werd het land overspoeld door de zee. Daarna was de bult Schokland eeuwenlang een eiland in de Zuiderzee. Met de aanleg van de Noordoostpolder kwam Schokland in 1942 midden in nieuw polderland weer droog te liggen.

Het is 25 jaar geleden dat Schokland de status Unesco Werelderfgoed kreeg. Vanwege dat jubileum besteedt Omroep Flevoland extra aandacht aan het voormalig eiland. "Het is echt een bijzonder gebied. Niet alleen voor de polder maar ook voor Nederland", zegt Ben Huisman van Stichting Het Flevo-Landschap, die het eiland beheert.

Lees ook: Schokland 25 jaar Werelderfgoed - De aanvraag

Schatten dreigen te verdwijnen
Omdat het gebied lange tijd onder water heeft gelegen, is de ondergrond vrijwel onaangetast gebleven omdat er geen zuurstof bij kwam. Daardoor zijn al die archeologische schatten goed bewaard gebleven. Alleen dreigt die goudmijn nu gevaar te lopen, omdat het eiland verzakt. "Sinds de inpoldering is Schokland ongeveer anderhalve meter gedaald", zegt Huisman. Dat komt vooral omdat de veenlaag waar het voormalige eiland op rust inklinkt vanwege de lage waterstand.

Door het inklinken van de bodem, komen de ploegen die het land rondom het eiland bewerken, steeds dichterbij de archeologische schatten. "En dus raakt dat langzaam in gevaar", zegt Marcella Marinelli, coördinator Werelderfgoed Schokland bij de gemeente Noordoostpolder. Om de archeologische schatkamer te redden, moet het waterpeil omhoog. "Dat is een hele opgave en gaat zeker tientallen jaren duren".

Schokland
25 jaar geleden kreeg Schokland de status Unesco Werelderfgoed en schaarde zich daarmee zich daarmee in lijst van de Taj Mahal, het Great Barrier Reef, Stonehenge, Vaticaanstad, de Acropolis in Athene en de Toren van Pisa. Het voormalige eiland kreeg de status, omdat er sporen gevonden waren dat er 10-duizend jaar voor Christus al mensen woonden. Bovendien was het eiland een symbool van de Nederlandse strijd tegen het water en werd het op last van de koning in 1859 ontruimd. Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap trekken samen bijna 27 miljoen euro uit om dit werelderfgoed te behouden. Het geld is bedoeld om de komende jaren de archeologische vindplaatsen rond Schokland te behouden en om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel