Dwangsom dreigt voor Coronatestservice vanwege slechte hygiëne

ALMERE • Di 29 december 2020 | 17:11 • Dinsdag 29 december 2020 | 17:11

Het bedrijf Coronatestservice met testlocaties in Almere, Utrecht en Badhoevedorp dreigt een dwangsom te moeten betalen, omdat de hygiëne niet in orde is. De testlocaties worden volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet goed schoongemaakt.

Bij Coronatestservice kunnen mensen zich tegen betaling laten testen op het coronavirus. In Almere heeft het bedrijf een teststraat aan de Edvard Munchweg 7. Overigens zijn de testlocaties in Almere en Utrecht op dit moment gesloten, maar volgens het bedrijf gaan deze volgende maand wel weer open.

Extra maatregel na eerdere controle
De Inspectie stelde vorige maand al vast dat er dingen mis waren op de drie locaties van het bedrijf. Coronatestservice kreeg toen de gelegenheid om de situatie te verbeteren. Omdat dit volgens de inspectie onvoldoende is gebeurd, is er aan het bedrijf nu een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd.

De Inspectie gaat begin volgende maand nog een laatste controle uitvoeren. Mocht Coronatestservices opnieuw onvoldoende maatregelen hebben getroffen, dan moet het bedrijf een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro betalen.

Wat is er mis bij de testlocaties?
Volgens de Inspectie heeft Coronatestservice geen goede afspraken gemaakt over het schoonmaken van de locaties.
Duidelijke instructies daarvoor aan de schoonmakers ontbreken. In Almere en Utrecht is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken. Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten.

De inspecteurs vonden meer problemen. Zo zitten alle geteste personen in Badhoevedorp op dezelfde stoel, zonder dat daar een papier op is gelegd. De stoel is bovendien moeilijk te reinigen. Daardoor bestaat het gevaar dat juist de teststoel een bron van besmetting wordt. Verder gebruiken de testers het testmateriaal niet zoals op de handleiding staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel