Familie wil met 'Eco Erf' laten zien dat het ook anders kan

ENS • Wo 30 december 2020 | 18:02 • Woensdag 30 december 2020 | 18:02

Het erf van de Vermeshoeve in Ens wordt omgebouwd tot een 'Eco Erf'. Eigenaar familie Hekkenberg wil alles duurzaam verbouwen om er vervolgens ecologisch te kunnen leven. Ze zijn al druk bezig met de oude boerderij op te knappen. In de zomer van het komende jaar wordt het opengesteld voor publiek met onder meer een bed & breakfast.

De boerderij ziet er aan de achterkant niet goed uit. De deuren zijn aan vervanging toe, het plafond is kapot en de achtergevel kan een beurt gebruiken . De voorkant en het dak van de boerderij zien er al redelijk uit. Bert Hekkenberg: "We gebruiken zoveel mogelijk ecologische materialen. De isolatieplaten van het dak zijn gemaakt van afvalproducten." In de tuin van het Eco Erf is een zitje gemaakt van oude bakstenen en rode potten. Het is een plekje waar afgedankt materiaal een 'tweede leven' krijgt.

Trots is Hekkenberg op de groententuin voor eigen gebruik met wortels, uien prei en boerenkool. De familie bewerkt de grond volgens het principe van permacultuur. "De grond wordt niet elk jaar omgeploegd, maar we houden het intact zodat het bodem- en microleven niet verstoord wordt." Vlak bij de groententuin staat een GFT bak. "Dat composteren we zodat het later aan de grond teruggegeven kan worden."

Grote berg zand
Achter de schuur ligt een gigantische berg zand. "Dat is geen modder maar leem", lacht Hekkenberg. Hij schept een hand vol en kneed een mini-baksteen. "De muren van de boerderij gaan we ecologisch renoveren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel