Predikanten roepen Urkers op jaarwisseling thuis te vieren

URK • Wo 30 december 2020 | 21:52 • Woensdag 30 december 2020 | 21:52

Achttien predikanten van verschillende Urker kerken roepen dorpsbewoners op binnen de kring van het gezin oudjaarsavond te vieren. Dat schrijven ze in een paginagrote brief, gericht aan ouders en jeugd die in de plaatselijke krant het Urkerland is afgedrukt. "Zet de oliebollen maar op tafel, doe de frituurpan aan en heb er iets te drinken bij", zo wordt de inwoners aangeraden. Rond de jaarwisseling zou dan uit de bijbel gelezen moeten worden en om Gods zegen voor het nieuwe jaar worden gevraagd.

De predikanten maken zich zorgen over de manier waarop het dorp de afgelopen tijd in het nieuws is gekomen. Door ongeregeldheden in het weekend, haalde het dorp de afgelopen tijd herhaaldelijk het landelijke nieuws. "Dat verdient ons mooie dorp niet. We hebben het er echter wel met zijn allen naar gemaakt."

De predikanten denken dat Urkers dit zelf ook wel beseffen. Ze zeggen begrip te hebben dat inwoners het moeilijk vinden vriendschappen, gezelligheid en samen leuke dingen doen te missen. Zelf missen ze onder meer de volle kerken en de catechisaties, "want de ontmoetingen met de Urker jeugd zijn voor ons toch wel hoogtepunten".

Dat de jaarwisseling dit jaar anders is dan gebruikelijk biedt volgens de predikanten een kans. Jongeren en ouders wordt gevraagd om oudjaarsavond samen door te brengen, eventueel met een enkele gast. Zo zou volgens de predikanten kunnen worden voorkomen dat er op oudejaarsavond opnieuw "politie aan te pas moet komen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel