Lever hier je oliebollenvet in en spoel het vooral niet door de wc

FLEVOLAND • Vr 1 januari 2021 | 20:01 • Vrijdag 1 januari 2021 | 20:01

Breng je frituurvet weg naar plekken waar het gerecycled kan worden tot biodiesel. Die oproep doen de gemeenten Zeewolde, Almere en Lelystad aan haar inwoners. Ook geven ze aan dat de olie vooral niet door de gootsteen of in de wc weggespoeld mag worden.

De gemeenten hebben speciale inzamelplekken waar oliebollenbakkers terecht kunnen met hun afval. Vanuit die plekken wordt het vet afgevoerd naar een verwerkingsfabriek. Die maakt er vervolgens biodiesel van. De gemeenten roepen dan ook op om het vet op te slaan in oude, afsluitbare plastic flessen en de volle flessen in te leveren op die inzamelplekken.

Als frituurvet toch weggespoeld wordt, kan het riool verstopt raken. De gemeente Lelystad meldt dat er vetbrokken zo groot als broden worden aangetroffen in het riool. Dat kan weer leiden tot stankoverlast en extra reinigingskosten.

Lelystad
Gebruikt frituurvet en olie kunnen worden ingeleverd op het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg. Verder verwijst de gemeente naar de website Frituurvet Recycle Het. Daar staan 18 inzamelplekken op, verspreid over de stad. Onder andere bij Batavia’90 en Scouting Robin van Wissen zijn inzamelplekken.

Almere
Ook in Almere kan het gebruikte vet worden ingeleverd op de recycleperrons. Net als in Lelystad zijn er verder 18 inzamelplekken van Frituurvet Recycle Het. Handbalvereniging Havas, Rugbyclub Bulldogs en tennisclub Waterwijk zijn voorbeelden van inzamellocaties.

Zeewolde
Zeewoldenaren kunnen met gebruikt frituurvet of olie terecht bij het afvalbrengstation. Ook staan er gele bakken bij De Deen, COOP of Dekamarkt. Hier wordt weer biobrandstof van gemaakt.

Dronten
Ook in Dronten zijn vier inzamelplekken voor gebruikt vet. Onder andere bij Reaal Dronten en Bigfeet. Ook de Albert Heijn in Swifterbant en Biddinghuizen zijn inzamelplekken.

Urk
Inwoners van Urk kunnen hun olie weg brengen bij de Jumbo in de Flevostraat of naar het milieubrengstation.

Noordoostpolder
In de gemeente Noordoostpolder kan de gebruikte olie alleen worden gebracht naar de milieustraat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel