Alsnog veel knallen in de provincie

MARKNESSE • Do 31 december 2020 | 16:23 • Donderdag 31 december 2020 | 16:23

Vuurwerk mag dit jaar dan verboden zijn, carbidschieten is dat op veel plaatsen niet. Veel jongeren kwamen donderdag in onder meer Marknesse samen om traditioneel de laatste dag van het jaar knallend door te brengen.

Marknesse is een van de 12 locaties waar dit jaar in Noordoostpolder geschoten mag worden. In andere gemeenten, zoals Lelystad en Almere, werd vanwege corona carbidschieten verboden. Carbidschieter Wessel Weijs is blij dat het in Marknesse wel door mag gaan. "Het is wel wat anders dan andere jaren, er is minder publiek. Maar het schieten zelf is gewoon echt tof."

Traditie
"Carbidschieten deden we al in mijn jeugd," vertelt Hans Rommens, voorzitter van Dorpsbelang Marknesse. Hij is dan ook erg blij dat ondanks alles de traditie donderdag voortgezet kon worden. "Vanmorgen om 10.00 uur mochten de jongeren beginnen en om één minuut voor 10 klonken de eerste knallen al," zo lacht hij.

Wel ziet hij dat het carbidschieten veranderd is. Melkbussen worden nog gebruikt, maar daarnaast zijn er ook veel grotere varianten. Het gevolg: de knallen zijn tot ver in de omgeving te horen. Wessel Weijs: "Een enorme kick, als je die trillingen van die kanonnen door je heen voelt gaan."

Het carbidschieten moet om 17.00 uur afgelopen zijn. Maar of dat ook gebeurt kon Weijs donderdagmiddag nog niet garanderen. "Ach, misschien dat we om 12.00 uur het kanon nog een keer af laten gaan om knallend het nieuwe jaar in te gaan," lacht Weijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel