Documentaire: Vliegen over polderlijnen, de crash van de Short Stirling

ALMERE • Za 2 januari 2021 | 9:32 • Zaterdag 2 januari 2021 | 9:32

Het is een koude voorjaarsnacht in 1943. Boven de Duitse hoofdstad hangt een dik wolkendek. Het zicht is slecht, toch vliegen in de nacht van 29 op 30 maart honderden Britse vliegtuigen over vijandig gebied. Eén van deze toestellen is de Short Stirling BK716.

Het toestel heeft een bombardement op Berlijn achter de rug en vliegt terug naar thuisbasis Downham Market in het Engelse Norfolk. De Stirling zal daar nooit aankomen. Een Duitse nachtjager schiet en raakt het geallieerde toestel. Het Britse vliegtuig is niet meer te redden en stort neer in het IJsselmeer, in wat nu het Markermeer is. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.

Berging
In de zomer van 2020 is het Rijk in samenwerking met de gemeente Almere en de provincie Flevoland begonnen met het bergen van dit oorlogsvliegtuig. Na weken van werken in het meer zijn de brokstukken boven water gehaald. Onderzoekers vonden ook menselijke resten in het toestel.

In opdracht van de provincie en de gemeente Almere heeft het bedrijf Moondocs een documentaire gemaakt over de berging. Daarin wordt onder meer gesproken met de zus en met de zoon van inzittenden van het gecrashte toestel.

De documentaire is zaterdag 2 januari te zien op televisie bij Omroep Flevoland. Online is de documentaire te vinden op de website 'Vliegen over polderlijnen'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel