Waar in het stadscentrum zou jij willen wonen?

ALMERE • Ma 4 januari 2021 | 7:27 • Maandag 4 januari 2021 | 7:27

Het toevoegen van nieuwe woningen aan het stadscentrum in Almere is in volle gang. Een jaar geleden vertelde wethouder Maaike Veeningen over de ambitie om het aantal woningen te verdrievoudigen. Waar het centrum nu nog 2500 woningen heeft, moeten dat er over tien jaar 7500 zijn.

De gemeente Almere wil namelijk investeren in de binnenstad. Er is steeds minder vraag naar winkelruimte en kantoren staan leeg. Daarom wil de gemeente woningen toevoegen om ervoor te zorgen dat Almere overdag en 's avonds een fijne plek is om te verblijven, winkelen, recreëren en ondernemen.

Daarvoor moeten er de komende jaren dus vijfduizend woningen bijgebouwd worden. Er zijn nu vijf concrete bouwplannen en de eerste bouwwerkzaamheden staan op het punt van beginnen.

De vijf locaties waar bouwwerkzaamheden gepland zijn


1. Stations Offices
De afgelopen maanden zijn de kantoren aan beide kanten van het station in Almere Stad van binnen helemaal gesloopt. Deze maand zouden de bouwwerkzaamheden van start moeten gaan. Over ongeveer een jaar moeten deze af zijn en kunnen de sleutels van zo'n 67 appartementen overhandigd worden aan de nieuwe bewoners.

2. HIGHnote
Tussen het gemeentehuis en het politiebureau ligt een klein parkeerterrein. Begin januari begint daar de bouw van een appartementencomplex met 157 woningen verdeeld over 19 verdiepingen. De woningen zijn bedoeld voor starters. Een deel zijn zogenoemde Friends-woningen: appartementen die vrienden delen met een gezamenlijke woonkamer maar wel een eigen slaap- en badkamer.

Artist Impression van Highnote

3. Wisselweg 1 & 31
Deze leegstaande en zwaar vervallen panden zijn al jarenlang eigendom van de Van der Valkgroep. Afgelopen zomer kwamen de gebouwen meermaals negatief in beeld omdat veel daklozen en verslaafden de voormalige kantoorgebouwen gebruikten als slaapplek. Alle ramen waren stukgeslagen. Daar moet heel snel verandering in komen. Als de bouwvergunning is afgegeven, moet er eind dit jaar gestart worden met de bouw van zo'n 900 woningen. De helft is bedoeld voor studenten. De andere helft bestaat uit koopwoningen of huurwoningen voor de vrije sector.

4. Bedrijventerrein Randstad
Ook deze vier kantoorcomplexen staan leeg. Drie vastgoedeigenaren hebben nu plannen gemaakt voor zo'n duizend appartementen op deze locatie. Het is de bedoeling dat de bouw over een jaar begint. De woningen worden een combinatie van sociale en vrije sector huurwoningen, plus betaalbare en duurdere koopwoningen.

5. Grote studentencampus
En dan is er de studentencampus op het Festivalplein. Dat gebied is nu nog een parkeerterrein. Maar als de gemeenteraad akkoord gaat, worden er zo'n 1500 studentenwoningen neergezet. Daarnaast komen er kroegen en andere voorzieningen voor studenten, allemaal met het doel om het centrum levendiger maken.

Artist Impression van studentencampus

Nog lang niet klaar
Er zijn nu dus plannen voor het toevoegen van ongeveer 3500 woningen. De gemeente kijkt waar in het centrum nog meer woningen toegevoegd kunnen worden. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het bebouwen van de parkeerplaatsen Hospitaalgarage en het Hennepveld. Daar is plek voor nog zo'n 800 woningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel