Zeventien kandidaten voor burgemeesterschap Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Di 5 januari 2021 | 18:02 • Dinsdag 5 januari 2021 | 18:02

Twaalf mannen en vijf vrouwen willen burgemeester worden van de gemeente Noordoostpolder. Voor de zomer moet bekend worden wie het burgemeesterschap uiteindelijk krijgt. De nieuwe burgemeester volgt Jan Westmaas op, die het ambt sinds oktober 2019 waarneemt, na het plotselinge vertrek van Harald Bouman.

Negen sollicitanten hebben een VVD-achtergrond. Vier sollicitanten hebben het CDA als politieke kleur, twee zijn lid van de ChristenUnie, één van D66 en één van de SGP.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek maakt de komende tijd een selectie. Die selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Noordoostpolder, die vervolgens ook gesprekken voert met de kandidaten. Vervolgens stuurt de gemeenteraad een aanbeveling met daarop twee namen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister legt deze voordracht aan de Ministerraad voor, waarna de burgemeester wordt benoemd.

De gemeente Noordoostpolder zegt in de profielschets een integere, ervaren burgemeester te zoeken met overwicht. De burgemeester moet verder ook de bestuurlijke verhoudingen in het gemeentehuis verbeteren. Dat was voor Bouman mede de reden om te vertrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel