Ondanks coronabeperkingen toch open dag bij Porteum

LELYSTAD • Wo 6 januari 2021 | 8:53 • Woensdag 6 januari 2021 | 8:53

Ondanks de coronabeperkingen houdt de nieuwe schoolcampus Porteum in Lelystad op 6 februari toch een echte open dag. Die is alleen toegankelijk voor basisscholieren onder de 12 jaar.

Elk jaar in januari en februari houden scholen in het voortgezet onderwijs hun open dag voor toekomstige leerlingen uit het basisonderwijs. Daar komen honderden kinderen en hun ouders op af. Vanwege de coronamaatregelen leek dat dit jaar niet haalbaar, maar Porteum heeft een oplossing gevonden: alleen de kinderen zelf mogen een kijkje nemen. Voor hen gelden geen beperkingen, zegt Rhody Matthijs van de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL).

Matthijs: "Normaal gesproken komen ook ouders mee, broertjes en zusjes, soms zelfs oma, maar dit keer zijn echt alleen kinderen welkom." De plannen zijn vooraf doorgenomen met de gemeente en de Veiligheidsregio en die zien geen bezwaren bij deze aanpak. "Mochten de maatregelen in Nederland aangescherpt worden dan is er een plan B: een onlinevariant. Maar we werken toe naar een open dag waarbij de kinderen echt de school kunnen bezoeken."

De basisscholen in Lelystad kunnen zich vanaf eind deze week aanmelden en opgeven hoeveel kinderen uit Groep 8 een kijkje willen nemen. Verspreid over de zaterdag kunnen zij dan per klas en in groepen van maximaal 130 kinderen per uur langs komen. Ouders wordt gevraagd om te carpoolen en meerdere kinderen tegelijk af te zetten. Voor de thuisblijvers is er een onlineverbinding met de nieuwbouw.

Porteum moet na de zomervakantie open gaan. In de school gaan de Scholengemeenschap Lelystad, De Rietlanden en ISG De Arcus gezamenlijk verder in een nieuwe organisatie. Zij geven les aan clusters voor het VMBO, theoretische leerweg en HAVO/VWO. De campus krijgt zes afzonderlijke gebouwen plus een cultuurgebouw voor activiteiten. Volgens Matthijs ligt de bouw op schema en is deze week begonnen met de afwerking van de vloeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel