Therapeute: iedereen rouwt door corona

LELYSTAD • Wo 6 januari 2021 | 12:46 • Woensdag 6 januari 2021 | 12:46

Volgens rouwtherapeute Janet Schmidt uit Lelystad gaat iedereen tijdens de coronacrisis door een soort van rouw. Doordat je niet met vrienden kunt afspreken en niet op terrassen kunt zitten missen mensen een bepaald stuk van hun leven. Ook het delen van verhalen is moeilijker voor mensen.

Veerkrachtontwikkeling staat bovenaan het lijstje als het gaat om rouwverwerking, zegt Schmidt. Daarbij gaat het erom hoe je omgaat met teleurstellingen in het leven. Als voorbeeld geeft Schmidt een goudvis voor kinderen: de ene ouder spoelt de vis door de wc, terwijl de ander het dier begraaft in de tuin. Deze kleine verschillen zie je ook vaak bij grote momenten van rouw.

Schmidt begeleidt gezinnen en scholen bij verlies. Er zijn vele soorten, waaronder scheiding, ziekte en verhuizing. De manier van rouwen van ouders heeft veel invloed op de manier waarop kinderen omgaan met verlies. Daarom begeleidt Schmidt niet alleen kinderen maar ook hun ouders.

Schmidt was leerkracht toen zij zag hoeveel kinderen te maken krijgen met verlies. Ze zag dat kinderen daardoor stagneerden in hun ontwikkeling. Ze wilde meer voor deze kinderen betekenen en is om die reden rouwtherapeut geworden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel