Jongeren op zoek naar het groene goud: 'mag ik uw kerstboom'?

FLEVOLAND • Wo 6 januari 2021 | 16:08 • Woensdag 6 januari 2021 | 16:08

Kerstbomen scoren om in te ruilen voor geld of een zwembadkaartje. In verschillende Flevolandse gemeenten zijn jongeren hun eigen kleine onderneming begonnen, soms met hulp van hun ouders. Het doel: zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen mee naar huis te slepen om ze vervolgens bij de gemeente in te leveren.

In Dronten was het duo Thijs (11) en Jasper (12), druk bezig om hun record van 120 bomen vorig jaar te verbeteren. En dat is gelukt: ze haalden deze keer 142 bomen op. "Je moet de vakantie toch een beetje vullen", vertelt Jasper. "We vinden het leuk om het samen te doen en verder is het toch een beetje saai in de buurt. Nu kunnen we lekker veel buiten zijn."

Geld voor goed doel: de eigen spaarpot!
De verzamelde bomen werden door de gemeente bij Thijs en Jasper thuis opgehaald, en gingen ter plekke door de versnipperaar. Per boom krijgen de jongens vijftig cent. Dat tikt dus lekker aan. Wat ze met het geld gaan doen? "Uh... Weet ik nog niet", zegt Thijs. "Het gaat allemaal naar een goed doel: onze spaarpot", reageert Jasper.

Volgend jaar zijn ze weer van plan om kerstbomen in te zamelen. Dan moeten het er, natuurlijk, nog meer zijn dat dit jaar.

Ook op Urk werden kerstbomen ingezameld door de gemeente, bij het zwembad. Voor ieder aangebracht exemplaar kregen de Urkers een kaartje om daar te zwemmen. "Het gaat best goed", vertelt een gemeentewerker. "Sommigen komen met één boom en anderen met een wagen en kar vol. Het mooie is dat ze ook met vuilniszakken vol vuurwerkafval komen. Dat scheelt ons een hoop werk."

De zwemliefhebbers zullen nog wel even geduld moeten hebben. Het zwembad is voorlopig nog gesloten vanwege de lockdown.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel