"Zorgpersoneel vaccineren was fluitje van 'n cent"

URK • Za 9 januari 2021 | 8:00 • Zaterdag 9 januari 2021 | 8:00

De coronavaccins van Pfizer en Moderna zijn in wezen niet nieuw. De truc was om ze geschikt te maken voor coronavirus. Dat is dankzij wereldwijde inspanning in één jaar gebeurd. Met deze feiten hoopt de van oorsprong Urker arts Jan Bakker (63) twijfelaars over de streep te trekken om zich toch te laten vaccineren.

Zelf twijfelde hij niet. Drie weken geleden kreeg hij al een vaccin: "Ik had een beetje spierpijn, maar dat was het."

Dat zegt Bakker in "Het Gesprek" vanuit New York. Daar werkt hij op de IC's van twee ziekenhuizen. Daarnaast werkt hij in Chili, en is hij hoogleraar aan de Colombia University en New York University. Tevens werkt hij als arts-onderzoeker bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Chaos met patiënten
In zijn stad New York was het in het voorjaar een chaos, zo hard ging het met de besmettingen. Dat herhaalt zich volgens Bakker nu in California, waar ambulance-stretchers met patiënten een wachtrij vormen voor de ingang van het ziekenhuis.

Risico's
Wie twijfelt over een vaccin moet ook denken aan de risico's die zij en andere mensen lopen als ze zich niet laten prikken, vindt Bakker. Hij schetst dat het vaccin weliswaar snel, maar met de inzet van de hele wereld in één jaar is gemaakt. "Iedereen heeft al z'n middelen erin gepompt."

In Nederland ontstond discussie over de snelheid waarmee de vaccinatie begon. De Urker arts maakt zich daar niet zoveel zorgen over. Hij onderstreept wel het belang van het snel inenten van het zorgpersoneel: één zieke verpleegkundige scheelt al snel vier IC-bedden.

In New York was iedereen in de zorg snel gevaccineerd. Dat was volgens hem een fluitje van een cent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel